Načelnik općine Goražde Ramović: Mljekara Milgor potrebna je ovom području

Općina Goražde spremna je pomoći novootvorenoj mljekari Milgor kroz podršku u obnavljanju stočnog fonda na području općine ali i obezbjedjenjem kvalitetnijih prilaza mljekari te rasvjete u dijelu gdje se nalazi objekat. Ovo je potvrdio načelnik općine Goražde Muhamed Ramović tokom posjete Milgoru.

151209079.4_xxl

”Uvjerili smo se da su izvršene pripreme za početak proizvodnje, što nam je veoma drago, jer je mljakara potrebna ovom području. Obećali smo podršku prije svega u infrastrukturi jer je potrebno uraditi rasvjetu i asfaltiranje jednog dijela prilaznog puta što smo planirali u narednoj godini. Općinskom vijeću ću uputiti prijedlog o sufinansiranju kredita za određen broj poljoprivrednih proizvođača koji bi sklopili povoljne ugovore sa bankama i kroz projekat pomoći pri zapošljavanju koji provodimo, možemo sufinansirati kamate za sve one koji bi podigli kredit za nabavku krava. Ranije smo imali bogat stočni fond a sada imamo negdje oko 1 300 krava na području općine Goražde“, kazao je Muhamed Ramović, načelnik općine Goražde.

Tvrdi da na ovaj način općina može pomoći pomoći poljoprivrednicima ali i mljekari.

„Ovo je ogromna podrška za nas jer nam pokazuje da je grad uz nas i da se shvatio značaj mljekare za lokalnu zajednicu, jer otvaramo nova radna mjesta i zbrinjavamo određeni broj farmera, a samim tim i mnogo porodica koje bi imale korist od mljekare“, kazala je Leila Hrelja, direktorica mljekare „Milgor“. 151209079.3_xxl

Osnivači kompanije „Gillani Internacional“ prije nekoliko mjeseci su otvorili mljekaru a u protekle dvije godine radili su intenzivno na njenom ponovnom pokretanju, ulažući energiju i novac. U prvoj fazi investirali su oko 800.000 KM kako bi obezbjedili uslove za početak proizvodnje. Uz to, isplaćeno je i blizu pola miliona KM dugova prema dobavljačima, farmerima i institucijama.