Kupuj 387 Intervju: Milgor mljekara

Poštovani, još jednom Vam se zahvaljujemo na vremenu koje ste izdvojili za nas.

Hvala Vama na prilici da govorimo o našoj fabrici na jednoj tako simboličnoj stranici koja podržava domaću proizvodnju.

Na samom početku bih voljela znati šta je to Milgor, odkud ideja za Milgor?

1999 godine Nizozemska vlada je uložila u mljekaru Milgor d.o.o. u Goraždu i dala je kao poklon udruženju građana „Farmer“ Goražde. Vlada BPK Goražde bila je izvršni partner u ovom projektu. U početku kompanija je proizvodila oko 4000 litara mlijeka dnevno, ali kada su problemi u menadžmentu počeli, proizvodnja je spala na oko 350 litara u 2005. godini. 2007. godine mljekara Milgor je kompletno zatvorena.

2014 godine Syed Kamal američki IT stručnjak i poduzetnnik porijeklom iz Pakistana koji je dio farmerske porodice mnogih generacija, uvidio je priliku da ponovno pokrene Milgor i pomogne lokalnim farmerskim porodicama i zajednicama. Krenuo je na veoma zahtjevan put da napravi tim eksperata i savjetnika koji su pomogli u pregovorima i isplanirali ponovno pokretanje mljekare Milgor.

2015 godine kompanija Gillani International d.o.o. Goražde u vlasništvu gosp. Kamala kupila je i ponovno pokrenula Milgor, sa namjerom da proizvodi razne mliječne proizvode uključujući svježe mlijeko, gauda sir, jogurt i pavlaku.

Milgor je otvoren na strateški dobrom mjestu, mjestu koje se u ekonomskom smislu stalno razvija, da li mislite da će Milgor biti zaslužan da povećanje stope rasta u Goraždu?

Svakako vjerujemo da će mljekara Milgor pridonijeti ekonomskom razvoju i osnaživanju ove lokalne zajednice s obzirom da je to trenutno jedina fabrika koja se bavi poljoprivrednom industrijom.

Cilj nam je razviti organski mljekarski pokret u BiH, kroz model farmu muznih krava koju namjeravamo uspostaviti u vrlo skoroj budućnosti te kroz edukaciju farmera raditi na procesu organske certifikacije.Svi ti planovi podrazumijevaju otvaranje novih radnih mjesta ali i razvoj samostalnih malih i srednjih poljoprivrednih proizvođača.

Čime će se Milgor izdvajati od konkurencije, koja je poprilično ojačala proteklih godina?

Milgorov jogurt je bio nadaleko poznat u vrijeme kada je mljekara Milgor radila punim kapacitetom. Namjera nam je kupcima ponuditi isti kvalitet jogurta.

Ono po čemu ćemo se sigurno odvojiti od konkurencije jeste proizvodnja gauda sira po originalnom holandskom receptu, kao jedina mljekara u BiH koja će proizvoditi taj sir.

I na posljetku, naši napori da postanemo organski proizvođači mliječnih prerađevina će nas sigurno odvojiti od konkurencije.

Kakav je vaš komentar na dobijanje dozvole za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište EU?

To su zaista sjajne vijesti za BiH. Jedan od naših proizvoda gauda sir ima potencijala za izvoz i nadamo se da ćemo se vrlo vrzo pridružiti porodici mljekara koje mogu izvoziti svoje proizvode na tržište EU, a cilj nam je da osvojimo i tržište SAD-a i Bliskog Istoka.

Da li i Vi imate u planu dobijanje slične dozvole?

S obzirom da smo već u testnoj fazi implementirali HACCP sistem i trenutno uvodimo ISO standard, plan nam je da mljekaru osposobimo za dobijanje takvih dozvola.

Koji asortiman proizvoda Milgor nudi sada, i šta planirate po pitanju proširenja asortimana?

Za početak krećemo sa svježim mlijekom, jogurtom, pavlakom, svježim sirom, gauda sirom i sirutkom. Plan nam je da u skoroj budućnosti asortiman proširimo na dimljeni gauda sir, gauda sir sa začinskim biljem, kao i da napravimo poseban brendiran goraždanski sir kiselo-slanog karaktera. Također razmišljamo i o uvođenju linija jogurta sa aromom lokalnog voća

Za kraj želim da Vam kao član kupuj 387 kolektiva i u lično ime čestitam na dosadašnjem radu i uspjehu.

Nadamo se da je ovo početak jedne uspješne saradnje.

Hvala Vama na prilici koju ste nam pružili da građane upoznamo sa našim radom i također se radujemo i nadamo uspješnoj saradnji.

Za kupuj387: Emina Suljevic