Alžir – novo veliko tržište za firme iz Bosne i Hercegovine

Ešref Gačanin iz IPSA-e i Haris Kuskunović, generalni direktor ŽGP-a borave u posjeti Alžiru gdje su se sastali sa predstavnicima firmi u Alžiru, senatorima i kongresmenima u parlamentu Alžira te direktorima agencije CARE i NABLI, strateških partnera Centra za transatlantske odnose SAIS. Inače, SAIS u Washingtonu organizirao je posjetu delegacije BiH u sklopu projekta Mediteranski bazen čiji je cilj, pored ostalog, i ekonomsko uvezivanje zemalja mediterana i SAD-a.

Kongresmen Omar Alilat, zamjenik predsjedavajućeg odbora za budžet i financije u parlamentu Alžira zaželio je dobrodošlicu delegaciji iz Bosne i Hercegovine i izrazio želju i spremnost za jačanje saradnje između Alžira i BiH. Alžirska senatorica Aicha Barki je izrazila spremnost zvaničnog Alžira za jačanjem odnosa sa našom zemljom. Sastancima BiH delegacije prisustvovao je i Midhat Osmanbegović, savjetnik direktora Energoinvesta, jedine firme iz BiH koja uspješno radi u Alžiru.

“Alžir je ogromno tržište u kojem naše firme mogu imati značajno prisustvo, a bilo bi esencijalno da nova vlast u BiH hitno otvori ambasadu naše zemlje u Alžiru”, izjavio je Ešref Gačanin.

“Mi imamo mnogo projekata u raznim sektorima, od infrastrukture, poljoprivrede, energetike, do rudarstva i mjesta za ozbiljne firme iz cijelog svijeta. Alžir postaje vodeća zemlja u regiji i po stabilnosti, funkcionalnosti i po prosperitetu” rekao je Samy Boukaila, direktor CARE instituta u Alžiru i novoimenovani saradnik u Centru za transatlantske odnose SAIS u Washingtonu.

Ministar industrije, energije i rudarstva Federacije BiH Erdal Trhulj zvanično će posjetiti Alžir početkom iduće godine te predvoditi delegaciju firmi iz naše zemlje. Kako je najavljeno, Trhulj će se susresti sa ministrom industrije i rudarstva Alžira Abduslimom Bushwarebom te predstavnicima poslovne zajednice Alžira.

Tokom službene posjete Washingtonu u septembru ove godine, ministar Trhulj je lobirao za podršku firmama iz cijele BiH za ulazak u tržišta sjeverne Afrike i šireg područja mediterana. Sa ministrom Buswarebom će se susresti i u Washingtonu gdje su dva ministra pozvana na molitveni doručak u februaru iduće godine.

Inače, pored postojećih velikih projekata, Alžir je nedavno objavio novi investicioni razvojni plan u iznosu od 262 milijarde američkih dolara u oblasti razvoja infrastrukture, poljoprivrede te energetike.