ArcelorMittal Prijedor pustio u pogon postrojenja od šest miliona eura

U Rudniku Omarska kod Prijedora danas su puštena u pogon dva postrojenja u koja je kompanija ArcelorMittal Prijedor uložila šest miliona eura.

141210088.4_xl

“Riječ je o filter presi i dvostepenoj magnetnoj separaciji koje će omogućiti rad sa siromašnijom rudom koja je preostala na ležištu Buvač, a održaćemo kvalitet koncentrata željezne rude koji smo imali i do sada”, rekao je direktor organizacione jedinice Rudnik Omarska Mladenko Knežević.

On je naveo da je ova investicija inicirana prije pet godina i da se dugotrajan rad na njenoj realizaciji sastojao od istraživačkog dijela, odobrenja investicije, nabavke postrojenja i instalisanja dva pogona.

“Bit će angažovano dodatnih osam radnika i od danas su ova postrojenja u radu. Nastavit ćemo istraživački rad, jer nismo te sreće da imamo ogromne rezerve i da možemo opušteno raditi. Mi moramo pronalaziti nova ležišta, a i usavršavati rad postojeće tehnologije”, rekao je Knežević novinarima u Omarskoj.

On je podsjetio da je na ranijem površinskom kopu Jezero ruda imala 50 posto željeza, a da se na sadašnjem površinskom kopu Buvač trenutno radi s rudom sa 48 posto željeza.

“Već od naredne godine spuštamo se na kvalitet između 46 i 47 posto, a moramo održati kvalitet krupnog koncentrata na nivou od 53 posto željeza i sitnog koncentrata na nivou od 51 posto”, pojasnio je Knežević.

Generalni direktor firme ArcelorMittal Prijedor Mladen Jelača rekao je da je ulazak u tehnološke procese obogaćivanja rude bila neminovnost i strateška orijentacija i zbog sadržaja željeza na Buvaču, kojem je “vijek trajanja” do 2023. godine, ali i zbog budućih eventualnih ležišta.
141210088.3_xl
“Od otvaranja Rudnika Omarska 1985. godine ovo je najznačajnija investicija. Pokušat ćemo i na drugim područjima raditi istraživanja, ali i na postojećim odlagalištima jalovine tretiranjem kroz nove pogone ponovo ta jalovišta vratiti u proizvodnju”, naveo je Jelača.

Puštanje u pogon dva postrojanja nastavljeno je obilježavanje Dana rudara i desete godišnjice rada ArcelorMittala u Prijedoru.