BiH: Prva po bogatstvu vodom, prva po uvozu vode

Bosna i Hercegovina je prva u regiji, sedma u Europi kada govorimo o izvorima pitke vode. Usprkos tome, godinama unatrag uvozimo enormne količine ovog prirodnog resursa.

CleanBlu_Earth_Globe

Voda ili kako je često nazivaju “nafta 21.vijeka”, jedan je od najzačajnijih resursa u svijetu.

Sa 9.460 kubnih metara pitke vode po stanovniku, BiH je vodeća u regionu. Ipak, uvozimo skoro osam puta više vode, nego što izvozimo.

Da paradoks bude veći, najviše uvozimo upravo iz susjednih zemalja. Srbije, Hrvatske, Crne Gore.

“Za sedam mjeseci ove godine uezli smo 27 hiljada tona vode. Ukupno smo uvezli 27.400 tona vode u vrijednosti od 13 miliona KM. I to se praktično odnosi na vodu, prirodnu ili običnu vodu, bez dodatka bilo kakvog okusa, arome ili šećera. S druge strane, izvezli smo 14.574 tone, u vrijednosti od 2,5 miliona KM”, kaže Ratko Kovačević iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Stručnjaci navode da je kvalitet naše flaširane vode daleko ispred one uvozne. Prema nekim procjenama u zemlji ima više od 200 izvora mineralne vode, dok je iskorišteno nešto više od jedan posto.

Prirodnih izvora sa pitkom i čistom vodom ima širom BiH. Jedna od rijetkih oblasti u kojima smo bogatiji od Njemačke, Francuske, Kine, Japana pa čak i SAD su prirodni vodni resursi. Ono po čemu smo još daleko ispred navedenih zemalja, je i zagađenost prirodne sredine.

“Na stotiinjak metara od izvorišta gdje je voda pitka, mi imamo već prve priključke kanalizacija. Dok dođe urbano područje mi to zagadimo kanalizacijskim vodama i drugim vrstama otpadnih voda koje nemilice ispustamo u rijeke. Imamo i jako mali broj prečistača otpadnih voda”, kazao je Rijad Tikveša iz EKOTIM-a, Udruženja za zaštitu prirodne sredine.

Mnogobrojni prirodni, termalni i sumporni izvori veliki su potencijal za razvoj banjskog turizma, koji je malo iskorišten. Usvajanjem Evropske direktive o vodama, šansa su da se stvari promjene na bolje.