BiH udvostručila izvoz u Austriju

Izvoz BiH u Austriju se iz godine u godinu povećava, a od 2009. godine bh. izvoz u tu zemlju je čak udvostručen, što pokazuje da Austrija spada među najznačajnije spoljnotrgovinske partnere BiH, pokazuju podaci Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH.

Ono što je još značajnije je rast pokrivenosti uvoza izvozom u spoljnotrgovinskoj razmjeni ove dvije zemlje, pa je tako ta pokrivenost dostigla 73,56 odsto, što je ogroman rast u odnosu na 2009. godinu, kada je iznosila 42,96 odsto.

Naime, izvoz BiH u Austriju je 2009. godine iznosio 327.169.057, dok je na kraju prošle godine dostigao cifru koja prelazi 693 miliona maraka, što je i više nego dvostruki rast izvoza. Posmatrajući strukturu izvoza, stiče se utisak da je u velikoj mjeri riječ je o lon poslovima koji se izvršavaju u BiH.

Prema raspoloživim podacima STK BiH, koji su objavljeni u njihovom biltenu “Infokom”, vodeći izvozni proizvodi su aluminijum u sirovim oblicima, obuća sa vanjskim đonovima od gume, plastične mase i kože, kuglični ili valjkasti ležajevi, te izolirana žica.

S druge strane, treba reći da je uvoz iz Austrije u BiH u padu od 2011. godine, te da su vodeći uvozni proizvodi naftna ulja i ulja dobijena od bitumenskih minerala, goveđe kože i kože kopitara, zatim lični automobili i druga motorna vozila uglavnom namijenjena prevozu lica, te čokolada i proizvodi od željeza i čelika.

Iz STK BiH poručuju da je BiH tradicionalno povezana sa austrijskim tržištem, pogotovo imajući u vidu činjenicu da veliki broj bh. građana živi i radi u Austriji.

“Takođe, Austrija predstavlja jednog od najznačajnijih ulagača u BiH. Evidentno je da postoji veliki interes za privrednu saradnju između BiH i Austrije, ali kada se pogledaju vodeće tarife u izvozu BiH, nameće se zaključak da prvih 20 izvoznih tarifa predstavlja skoro 70 odsto ukupnog izvoza, što je očigledan pokazatelj neophodnosti diversifikacije robne razmjene”, naveli su iz STK BiH i dodali da je u tom smislu potrebno još više ojačati direktne kontakte između bh. preduzeća i zainteresovanih austrijskih preduzeća.

S tim u vezi, u septembru ove godine u BiH je boravila privredna delegacija koju su činili predstavnici šest austrijskih kompanija. Tim povodom je Trgovinski odjel austrijske ambasade, u saradnji sa STK BiH, organizovao cjelodnevne privredne susrete bh. kompanija sa predstavnicima ovih šest austrijskih firmi. Na susretima je učestvovalo preko 50 bh. kompanija i održano je više od 60 bilateralnih sastanaka. Neki od ovih kontakata su rezultirali konkretnim poslovnim dogovorima i već su u fazi realizacije.

Izudin Kešetović, profesor na Ekonomskom fakultetu u Tuzli, rekao je da je Austrija dobar spoljnotrgovinski partner BiH, što pokazuje i pokrivenost uvoza izvozom, koja raste posljednjih godina. Kako je istakao, to su odlični podaci za BiH kao zemlju i njenu ekonomiju. Međutim, Kešetović je kazao da uopšteno gledajući BiH još nije stvorila povoljan poslovni ambijent, te nemamo velikih preduzeća koja bi povećala obim proizvodnje i zaposlenost, u čemu ključnu ulogu treba odigrati država.