Bihaćka Bira može mnogo ponuditi investitorima

Riječ je o prostoru koji je pogodan za skoro pa trenutni početak proizvodnje ili možda kao carinska zona • Ima zainteresiranih investitora

1626886

Bira d.d. Bihać, odnosno prostori, proizvodni pogoni, koji se sastoje od nekoliko zasebnih cjelina, uredski prostori, te postojeća tehnologija, čine potencijal kakav je teško pronaći na prostoru BiH, pa čak i na području jugoistočne Europe, kazala je za Oslobođenje Arijana Jašarević, direktorica Bire Bihać.

Kapaciteti

Prostorije Bire nedavno je posjetio i Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, u cilju sagledavanja privrednih potencijala na području Bihaća, a koji se mogu staviti na raspolaganje svakom zainteresiranom investitoru.

– Prilikom sastanka gradonačelnik je iskazao spremnost Gradske uprave da zajedno sa upravom Bire pokušamo ponuditi Birine kapacitete kao pogodno mjesto za investiciju, jer je riječ o prostorima koji su pogodni za trenutni početak proizvodnje ili kao carinska zona, kazala je Jašarević, naglasivši da su im prilikom nedavne posjete i predstavnici Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) ponudili podršku i pomoć.

Gradonačelnik čvrsto stoji uz Biru u cilju pronalaženja investitora, kazala je Jašarević, što bi bilo od ogromnog značaja za grad i poboljšanje opće ekonomske situacije u gradu Bihaću, “te će nam u okviru svojih ovlaštenja i mogućnosti pružiti svaku pomoć”.
– U razgovoru sa direktoricom Bire istakao sam spremnost Gradske uprave da uz saglasnost vlasnika pokušamo ponuditi ovaj prostor kao pogodno mjesto za investiciju, jer je riječ o prostoru koji je pogodan za skoro pa trenutni početak proizvodnje, kazao je tokom posjete gradonačelnik Fazlić.

Prostor

Kompleks Bira smješten je u industrijskoj zoni na površini od 63.000 m2, od čega 35.000 m2 čine zatvoreni prostor, hale za proizvodnju, skladišni, te kancelarijski prostori, sale za sastanke.

– Potencijalnim investitorima, pored svega navedenog možemo ponuditi prostore za obavljanje bilo koje vrste djelatnosti, odnosno proizvodnje, postojeću tehnologiju i tehničku podršku. Uprava Bire je trenutno u fazi sagledavanja cjelokupnog stanja na tržištu, zainteresiranih investitora ima, te zajedno sa svima koji su nam ponudili podršku aktivno radimo na tome da se nekretnine i pogoni sa kojim raspolažemo ponovno stave u funkciju na način koji to potencijalni investitor bude želio. Dakle, mi smo otvoreni za sve ponude, a potencijalni investitori na osnovu onog čime raspolažemo, mogu bez bilo kakvih poteškoća započeti posao, poručila je Jašarević.