Bingo kupio Semberku iz Janje za 1,21 miliona KM

Tuzlanski trgovački lanac „Bingo“ kupio je Fabriku sušenog povrća, začina i ljekovitog bilja „Semberka“ Janja u stečaju za 1,2 miliona maraka. Stečajni upravnik „Semberke“ Goran Marković je rekao da je od tri pristigle p

Osim „Binga“ ponude su dostavili i preduzeće „Sviti“ iz Gradačca koje je ponudilo 1,15 miliona KM, dok je „Vispak“ iz Visokog ponudio 1,05 miliona KM.

Portparol „Binga“ Tatjana Paunoski izjavila je da ovo nije prva fabrika koju je ovaj lanac kupio.

„Potrudićemo se da vratimo sve radnike na posao i da fabrika počne što prije sa preradom povrća u postojećim kapacitetima. Naravno, planirano je i proširenje kapaciteta. Ovo nije jedino ulaganje „Binga“ u Semberiji. Organizovaćemo otkup poljoprivrednih proizvoda i cilj nam je da se ova regija brže razvija“, izjavila je Tatjana Paunoski.

Ona je istakla da će „Bingo“ nastojati da ispuni sve uslove koji su tenderom postavljeni, među kojima je i uslov da se u narednih pet godina zadrži djelatnost kojom se fabrika i bavila.

„Mi smo kupili i „Korn flips Majevica iz Srebrenika“. Fabrika je bila u stečaju i „Bingo“ je sada većinski vlasnik. Fabrika odlično radi i svoje proizvode plasira širom BiH. Izvozimo i u države okruženja. Očekujemo da se i „Semberka“ ponovo vrati sa svojim proizvodima na tržište regiona“, istakla je Paunoski.

Stečajni upravnik „Semberke“ Goran Marković je rekao je da je stečaj u ovoj fabrici otvoren u 2013. godini, te da će „Hipo banka“ iz Mostara koja je svojevremeno dobila sudski spor na iznos od 8,6 miliona KM sa „Semberkom“, praktično preuzeti kompletan iznos od 1,2 miliona KM od tuzlanskog „Binga“, koliko je platio ovu fabriku.

„Vrijednost imovine fabrike procijenjena je na 2,5 miliona KM, a menadžment i većinski vlasnik zadužio se za 12 miliona KM. Niko od drugih povjerilaca, osim „Hipo banke“ u određenom procentu, praktično neće biti namiren“, izjavio je Marković, naglasivši da je uspjeh i to što će fabrika nastaviti proizvodnju i što će ponuditi posao bivšim i novim radnicima.

Tuzlanski „Bingo“ ima rok do 5. aprila da uplati dogovoreni iznos, a do 13. aprila će se pristupiti zaključenju ugovora o kupoprodaji fabrike.

– See more at: http://www.akos.ba/vijesti/ekonomija/ozivljavanje-giganta-bingo-kupio-semberku-iz-janje-za-1-2-miliona-km#sthash.fDrloiqD.dpufonude za kupovinu „Semberke“, ponuda „Binga“ bila najpovoljnija, prenosi Capital.ba