Bivši IBM stručnjak pokreće proizvodnju i izvoz smrznutog voća iz BiH

Kompanija Delta Trade iz Zenice koja se bavi uvozom sjemenki, začina i sirovina za prehrambenu industriju u BiH osnovala je krajem 2015. podružnicu koja se nalazi na istoj adresi kao i navedena kompanija.

Nova kompanija pod nazivom Delta Frost će se baviti preradom i konzerviranjem voća i povrća odnosno zamrzavanjem i njegovim pakiranjem.

“Osnivanjem podružnice planiramo pokrenuti otkup, proizvodnju i izvoz smrznutog voća i povrća iz BiH”, kaže za Akta.ba direktor ove firme Henry Tjahjoko dodajući da će prvo krenuti sa područjem Srednje Bosne.

Navodi da su trenutno u završnoj aktivnosti gradnje hale, nakon čega planiraju instalaciju aparature i strojeva za proizvodnju.

”U toku je i niz edukacija za proizvođače maline, rad na pribavljanju stručnog kadra kao i rad na pripremi proizvodnje”, ističe Tjahjoko.

Sve što proizvedu planiraju izvesti, prvenstveno na EU tržište, a moguće i šire.

Zanimljivo je da se Tjahjoko, nakon 15 godina rada u IBM-u u Amsterdamu, odlučio napustiti isti te pomoći u pokretanju proizvodnje smrznutog voća koje će se raditi sa najsavremenijom tehnologijom.