Bombe i municija okosnica izvoza

Izvoz namjenske industrije BiH je u periodu od januara do oktobra ove godine premašio iznos od 70 miliona maraka, što je za čak sedam miliona više nego u cijeloj prethodnoj godini, pokazuju podaci Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH.

Upravo ti podaci pokazuju da izvoz ove visokoprofitabilne grane privrede bilježi odlične trendove, koji bi, ako se nastave u ovom ritmu, prema procjenama STK BiH, mogli dovesti do toga da izvoz namjenske industrije do kraja ove godine dostigne i visokih 85 miliona maraka, što se nije dogodilo godinama unazad.

Ukoliko bi zaista i došlo do takvog epiloga, izvoz ove industrije u 2014. godini bio bi gotovo dvostruko veći nego 2011. godine, kada je iznosio oko 44 miliona maraka.

Pored toga, treba napomenuti da je pokrivenost uvoza izvozom namjenske industrije u ovoj godini čak 1.023 odsto.

Prema podacima STK BiH, u ovoj godini bh. namjenska industrija je ubjedljivo najviše izvozila bombe, granate, torpeda, mine, rakete i sličnu vojnu municiju i njihove dijelove, i to u ukupnom iznosu od oko 64 miliona maraka. Značajan je i izvoz pribora i dijelova za vojno oružje, koji je iznosio skoro šest miliona maraka.

Kada su u pitanju zemlje u koje je ove godine ostvaren najveći izvoz, na vrhu liste je Malezija, u koju je otišlo nešto više od 14 miliona maraka proizvoda namjenske industrije, a potom slijede Saudijska Arabija i Švajcarska sa oko 11 miliona maraka vrijednosti izvoza iz BiH. Na četvrtom mjestu, kao bh. izvozni partneri, nalaze se SAD, a zatim slijede Avganistan, Srbija, Angola, Turska i Egipat. U ostale zemlje pojedinačno izvoz je bio manji od po jednog miliona maraka.

Upoređujući te podatke, da se zaključiti da je Malezija ove godine postala najznačajnije tržište bh. namjenske industrije, iako u prvih deset mjeseci prošle godine u tu zemlju nije zabilježen izvoz iz BiH.

Iz preduzeća “Unis Ginex” iz Goražda, koje se bavi proizvodnjom inicirajućih sredstava – inicijalnih kapisli za malu municiju do 12,7 milimetara, detonatorskih kapisli za artiljerijsku municiju preko 20 milimetara, te električnih detonatora za raketne sisteme, na skorašnjem sastanku Grupacije namjenske industrije BiH, rekli su da ta firma izuzetno dobro posluje u odnosu na prije desetak godina.

Kako su istakli, tada su imali prihod tri do četiri miliona KM, a ove godine se nadaju prihodu od 25 miliona KM, od čega je više od 80 odsto izvoza.

Na tom sastanku članovi Grupacije namjenske industrije u BiH upoznali su se s pogodnostima Sporazuma BiH i Turske o saradnji u oblasti odbrambene industrije, koji je u februaru stupio na snagu.

Kako je zaključeno, taj sporazum otvara mogućnost međusobne saradnje u oblasti namjenske industrije između ove dvije zemlje, te je predstavncima ove industrije u BiH ostavljeno vrijeme da pripreme prijedloge projekata za eventualnu saradnju s Turskom.

Sastanku je prisustvovao i Dragiša Mekić, pomoćnik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koji je kazao da je sporazum BiH i Turske okvirni i da otvara mogućnost zajedničke saradnje, projekata i nastupa na trećim tržištima.

Inače, Turska je i ove godine značajan partner BiH u spoljnotrgovinskoj razmjeni, kada je u pitanju namjenska industrija, pa je tako za deset mjeseci ove godine izvoz u tu zemlju iznosio 3,3 miliona maraka, ali je on skoro dvostruko manji nego u istom perodu proše godine, kada je iznosio nešto više od šest miliona maraka.

Iz STK BiH kazali su da postoje određeni modeli koji se mogu iskoristiti za tješnju saradnju na projektima između odbrambene industrije Turske i BiH, te su naglasili da namjenska industrija BiH najviše izvozi vojno naoružanje.

Prema podacima Vlade FBiH, u namjenskoj industriji FBiH u prvih devet mjeseci ove godine od prodaje namjenskih i nenamjenskih artikala i pružanja usluga na inostranom i domaćem tržištu ostvaren je promet od 95,2 miliona KM, što je za 40,8 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Prema zvaničnim podacima, najznačajniji izvoznici sa većinskim udjelom državnog kapitala u vlasništvu su privredna društva “Igman” Konjic, “Unis Ginex” Goražde i “Pretis” Vogošća.