Borov med s eteričnim uljima MELAT 250g (med, ulja eukaliptusa, bora i jele).

Melat (lat. Mel znači med) je emulzija meda i eteričnih ulja biljaka, koja se dobija njihovim miješanjem u odgovarajućim omjerima. Med je borov, čisti prirodni i porijeklom iz BiH. Eterična ulja (bor, jela, eukaliptus) su visoke kvalitete, certificirana, organska i porijeklom iz BiH.

Borov med se tradicionalno koristi za ublažavanje respiratornih tegoba. Kombiniranjem sa eteričnim uljem eukaliptusa, bora i jele postiže se sinergistični efekat. Može se upotrebljavati kao prevencija dvije do tri čajne kašike na dan, za djecu se preporučuje pola doze. 

Eterična ulja iz porodice Pinaceae imaju antioksidativno, insekticidno, antiinflamatorno, citotoksično, antivirusno, antifungalno te hipolipemijsko djelovanje. Eterično ulje bora (Pinus nigra) i jele (Abies alba) olakšavaju disanje i iskašljavanje, pomažu kod začepljenog nosa, upale sinusa i infekcija disajnih puteva. Zanimljivo je da se iskašljavanje pojačava u kombinaciji sa eteričnim uljem eukaliptusa. Zbog svog snažnog djelovanja na pluća, eterično ulje bora se preporučuje i nakon dugotrajnog pušenja za oporavak disajnog sistema.

Eterično ulje eukaliptusa (Eucalyptus radiata) poznato je po svom antimikrobnom djelovanju. Pomaže izbaciti veće količine sluzi iz disajnih puteva, a takođe ima i snažno antivirusno djelovanje pa je idealan za tretiranje dugotrajne i uporne prehlade ili gripe.

Proizvođač: BEEMED doo Tuzla     

Kategorija: Zdrava hrana