Brčanska fabrika ulja BIMAL počela izvoziti u Maleziju

Nakon što je ostvaren izvoz u Kinu u toku prošle godine, BIMAL je otpremio prve količine jestivog ulja u Maleziju i nastavlja svoj prodor na tržištu Dalekog istoka.

Fabrika za proizvodnju jestivog ulja BIMAL iz Brčkog otpremila je prve količine jestivog ulja za Maleziju. Prvi kontingent robe izvezen je kupcu u Maleziji krajem maja ove godine, nakon čega su uslijedile nove narudžbe s Dalekog istoka.

“Prvi probni kontingent robe, koji je otpremljen iz Brčkog prihvaćen je dobro i od tada do danas istom kupcu je isporučeno još šest flexi-tankova ulja ukupne količine od 170.000 litara”, potvrdila je Nataša Pucar, direktorica koprorativnih komunikacija STUDEN Holdinga, u čijem sastavu posluje i fabrika BIMAL.

BIMAL ima stratešku viziju razvoja i plasmana svojih proizvoda na nova tržišta. Brčanska fabrika već dugi niz godina ostvaruje kontinuiran izvoz u Evropsku uniju, Tursku i druge zemlje Bliskog istoka, a od prošle godine izvozi i u Kinu.

“Konstantnim povećanjem proizvodnih kapaciteta te ulaganjem u kvalitet proizvoda BIMAL stremi ka stvaranju prilika za prodor svojih visokokvalitetnih proizvoda na nova tržišta, poput daleke Kine i Malezije”, ističe Pucar.

Od privatizacije fabrike BIMAL u 2002. godini do danas u razvoj proizvodnih kapaciteta i poslovanja je uloženo i angažovano preko 100.000.000 KM te se BIMAL danas svrstava među najmodernije uljare na području jugoistočne Europe.

U periodu prije privatizacije u fabrici BIMAL se prerađivalo oko 26.000 tona uljarica godišnje, dok BIMAL danas prerađuje više od 120.000 tona uljarica godišnje, što iznosi gotovo petorostruko povećanje proizvodnih kapaciteta. Kao jedna od vodećih fabrika jestivih ulja u regiji, BIMAL je izvozno orjentisana kompanija koja na strana tržišta plasira više od 70 posto svojih proizvoda.