Daviddi: EU neće praviti ustupke BiH za izvoz mlijeka

Evropska unija (EU) neće praviti nikakve ustupke u pogledu visokih kriterija koji se moraju ispoštovati da bi Bosna i Hercegovina izvozila mlijeko na EU tržište.

Bosna i Hercegovina mora ispuniti te uslove da bi izvozila proizvode životinjskog porijekla.

To je danas u Sarajevu izjavio Renzo Daviddi, otpravnik poslova Delegacije EU u BiH, na brifingu za novinare o temi “Izazovi u izvozu mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH u EU“.

Napominjući da su nešto blaže mjere za izvoz iz BiH u zemlje CEFTA-e i druge zemlje koje nisu u Evropskoj uniji, u Srbiju na primjer, Davidi je također kazao da će od januara 2015. iste te mjere važiti i za unutrašnje bosanskohercegovačko tržište.

U poređenju s kriterijima koje BiH treba dostići za izvoz mlijeka u EU te s onim za izvoz u zemlje CEFTA-e, kriteriji na njenom unutrašnjem tržištu su najniži i gledajući iz tog ugla, mlijeko u prodavnicama najnekvalitetnije, dodao je također Daviddi.

Evropska unije ne samo da je upozoravala odgovorne u BiH na obavezu prilagođavanja visokim evropskim standardima, već je i novčano nastojala pomoći taj proces.

Po Daviddijevim riječima, za osam godina proslijedila je grant od 19 miliona eura, od čega tri miliona za tehničku pomoć i sigurnost hrane, fitosanitarne mjere i veterinarstvo, potom 1,5 miliona za laboratorijsku opremu, 6 miliona za kontrolu bolesti životinja, 2,5 miliona za sistem kontrole kretanja životinja (ušne markice) i 6 miliona eura za granični prijelaz Bijača radi fitosanitarne inspekcije.

Bosna i Hercegovina trenutno izvozi u Evropsku uniju ribu, med i šećer. Očekuje se da će iduće godine i krompir biti u grupi proizvoda koji se mogu izvoziti na EU tržište, zahtjevno po propisanim higijenskim i drugim standardima, ali čiji je osnovni cilj, po Daviddijevim riječima, zaštita zdravlja potrošača.