Đemal Memagić svoje plate daje studentima

Đemal Memagić, načelnik općine Olovo za više od tri godine nije uzeo nijednu plaću, dnevnicu, ni dodatak za topli obrok

djemal memagic

Načelnik Općine Olovo Đemal Memagić dodijelio je učenicima i studentima sa područja općine Olovo stipendije iz ličnih sredstava tj.načelničke plaće.
Ove godine dodijeljeno je 56 stipendija za 16 studenata i 40 učenika srednjih škola koji su se prijavili na Konkurs. U svom obraćanju prisutnim studentima prilikom svečane dodjele rješenja o stipendiranju općinski načelnik Đemal Memagić je kazao:
„Mislim da je svakom od vas prijeko potrebna pomoć u školovanju zato nikog od vas nisam mogao odbiti. Razumijem iz ličnog iskustva kako se školovati bez ičije finansijske pomoći pogotovo danas u vrijeme velikih obećanja, a malih djela za građane. Meni sad za sad ova plaća ne treba, ja sam odlučio da je dam vama, mislim da sam izabrao pravu stvar. Nek vam bude sretno“, riječi su načelnika Memagića.

Studenti njih 16 dobili su rješenje o stipendiranju u iznosu od 500 KM, za 40 učenika Općinski načelnik je dodijelio stipendije u iznosu od 400 KM jednokratno. Imer Kehić je učenik četvrtog razred MSŠ „Musa Ćazim ĆatiĆ“u Olovu ova stipendija je za njega podsticaj za dalje školovanje: „Odličan sam učenik i nastojat ću postići i još bolje rezultate,jer je ovo nagrada za moje dosadašnje učenje“kaže Imer.

Nihad Gledo je također učenik završanog razreda srednje škole u Olovu:
„Zahvaljujem se načelniku koji nam je dodijelio stipendije jer ona za mene predstavlja materijalnu pomoć i motivaciju za nastavak školovanja na nekom od tehničkih fakulteta“, ističe Nihad. Mirnesa Selimović je studentica prve godine drugog ciklusa na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu,
„Već drugu godinu sam stipendist iz ličnih sredstava gospodina Đemala Memagića i ovom prilikom u ime svih studenata, učenika i njihovih roditelja i svoje lično ime želim da mu se zahvalim i poželim još mnogo sreće i uspjeha u poslovanju i mnogo načelničkih mandata. Ja sam sretna što mogu svojim kolegama u Sarajevu ispričati o ovom jedinstvenom primjeru i djelu općinskog načelnika. Moja poruka svima koji su stipendisti da nikada ne zaborave ovo lijepo djelo i da slijede njegov primjer“, kazala nam je Mirnesa.

Kako nam je kazao Esed Hadžiabdić iz kabineta Općinskog načelnika po odluci načelnika sredstava će se isplaćivati na način da svakog mjeseca dvoje studenata dobije stipendiju od 500 KM odnosno četiri učenika stipendiju od 400 KM.
Ovo je već druga godina zaredom kako ovaj ugledni privrednik, osnivač renomiranog porodičnog preduzeća “Alma -Ras” koje zapošljava oko 500 radnika ,preuzimanjem mandata Općinskog načelnika svoju plaću usmjerava za stipendije. Prošle godine je dodijelio ukupno 15 stipendija za školsku 2012-2013 godinu.