Dita ide dalje: Počinje proizvodnja omekšivača, šampona i tečnog sapuna

Shodno pomenutom, u narednom periodu počet će proizvodnja Monia šampona za kosu od koprive, kamilice i kajsije, ali i onog protiv peruti, u pakovanju od jednog litra.

U proizvodnom procesu naći će se i istoimeni tečni sapun za ruke u pakovanju od pola i pet litara, u boci sa pumpicom.dita-tuzla-sindikat-24042015

Također, najavljeno je i pokretanje proizvodnje Softly omekšivača za veš sa tri mirisne note u pakovanjima od jednog i dva litra.

Kako je za Klix.ba kazao menadžer marketinga i komercijalnih poslova u tuzlanskoj Diti Nedžad Gavranović, u proizvodni proces pomenutog omekšivača predviđeno je uvođenje novih tehnologija.

“Ovdje se radi o takozvanom ‘inkapsuliranom mirisu’ koji se ugrađuje u omekšivač. To je nešto najnovije u procesu proizvodnje mirisa, kako u francuskoj fabrici mirisa ‘Givaudan’, tako i u njemačkoj ‘Curt Georgi’, a od kojih i nabavljamo mirise. Oni se prilikom pranja ugrade u tkaninu, a nakon što istu uzmete iz ormara, kapsule puknu i iz njih se oslobodi miris. Na taj način imate produženo vrijeme trajanja mirisne note”, pojašnjava za Klix.ba Gavranović.

Inače, proteklih dana u tuzlanskoj fabrici u stečaju došlo je do obustave procesa proizvodnje praškastih deterdženata Arix Tenzo i Ida orange zbog kvara na mašini za pakovanje plastičnih vrećica.

Kako saznajemo, kvar je uspješno otklonjen, a proizvodni proces jučer je nastavljen. Time je omogućen nastanak novih količina ovih deterdženata.

Klinički centar u Sarajevu i Univerzitetsko-klinički centar u Tuzli nedavno su testirali Ditine praškaste deterdžente, a kako ističe naš sagovornik, Arix Tenzo i Ida orange zadovoljili su kriterije.

Međutim, trenutno problem predstavlja nemogućnosti plasmana proizvoda prema ovim centrima u zakonskom okviru.

“Javne ustanove robu moraju kupovati putem tendera. S obzirom da je Dita u stečaju, mi ne možemo učestvovati na tenderima. Sada pokušavamo da idemo preko neke firme koja može aplicirati na tendere. Međutim, time se u startu dobija da smo skuplji od konkurencije za proviziju koju mora da uračuna posrednička firma”, ističe Gavranović.

Kada je u pitanju izvoz Ditinih proizvoda izvan granica Bosne i Hercegovine, prva količina praškastog deterdženta Arix Tenzo već je u Kosovu.

Vrše se i razgovori za izvoz u Crnu Goru i Srbiju, ali još uvijek ništa konkretno nije dogovoreno, piše Klix.