Dobar početak sezone: NP “Una” bilježi povećanje broja turista za 20 posto

Turizam predstavlja sve značajniji izvor prihoda u Unsko-sanskom kantonu, a to dokazuje i povećanje broja posjetilaca u Nacionalnom parku “Una” za 20 posto u prvih pet mjeseci 2016. godine.

Prirodne ljepote Nacionalnog parka Una privlače sve veći broj turista iz cijelog svijeta. Sudeći prema podacima nadležnih iz nacionalnog parka, rijeka Una i njeni slapovi sve češće su na listi potencijalnih turističkih destinacija.

“Nakon prvih pet mjeseci ove godine svi parametri ukazuju na to da rastu interesi posjetilaca i turista za područje nacionalnog parka, kako individualnih, tako i kolektivnih. Naime, sve je više organizatora i turističkih agencija koje u svojoj ponudi imaju i Nacionalni park “Una”. Prema trenutnim podacima, za 20 posto bilježimo veću posjetu turista nego u istom periodu prošle godine”, kaže za Klix.ba Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog parka Una.

Iako se u prvih pet mjeseci registrovalo značajno povećanje broja turista, u mjesecu junu taj broj nešto je manji.”

U ovom mjesecu bilježimo manju posjetu iz dva razloga: prvo je zbog promjenjivih vemenskih uvjeta i čestih padavina što svakako utječe na raspoloženje i kretanje turista općenito, a drugo je dolazak mjeseca ramazana koji utiče na dolazak, kako domaćih turista, tako i onih inozemnih, prije svega turista sa prostora Zaljeva i Bliskog istoka, koji su sve više prisutni u zadnje vrijeme na prostoru nacionalnog parka”, govori Mulić.

Nacionalni park “Una” u 2015. godini posjetilo je više od 50.000 građana prema broju plaćenih ulaznica, što tu godinu čini najuspješnijom do sada. No, očekuje se da će ove godine biti premašena ta cifra.

“Prema našim projekcijama, u mjesecima juli, august i septembar, kada je špica sezone, trebala bi biti izuzetno velika posjeta, te se nadamo da ćemo ove godine zabilježiti rekordnu sezonu kada je u pitanju posjeta Nacionalnom parku Una”, kaže Mulić.

Kako bi se to uspjelo, potrebno je i dalje povećavati nivo ugostiteljskih ponuda i popratnih sadržaja, kaže Mulić i dodaje da se u tom smislu bilježi porast broja investicija od domaćeg stanovništva, ali i postojanost interesa stranih investitora. Pored toga, ističe da su nužna ulaganja i u putnu infrastrukturu, posebice prema posjetilačkoj zoni Štrbački buk.