Edin Hodžić, direktor Vizije: Uspješan menadžer i strastveni ribolovac

Edin Hodžić, direktor kompanije “Vizija” svoju uspješnu poduzetničku priču započeo je 1996. godine.

Nakon godine dana rada na Institutu Građevinskog fakulteta zajedno sa suprugom Jasminom, inače dipl.ing. arhitekture, odlučio se pokrenuti vlastiti biznis. Bila je to velika prekretnica, naročito za Jasminu, koja je u to vrijeme imala siguran i dobro plaćen posao u jednoj od mnogobrojnih humanitarnih organizacija. Trebalo je u tom momentu napustiti takav posao i početi od nule.

Međutim, Hodžići su bili uporni. Edin je ubrzo registrovao sjedište firme u Tuzli, sa poslovnicom u Olovu. Poslovi su počeli da dolaze, tako da je poslovna odluka postala i vrlo brzo ekonomski isplativa.

Nakon nekoliko godina rada sjedište firme iz Tuzle sele u Sarajevo i nastavljaju nizati poslove.

DOBAR OTAC I ŠEF

Kako smo željeli saznati nešto više o ovom uspješnom bh. privredniku te kako bi njegov privatni i poslovni uspjeh podijelili sa našim čitaocima posjetili smo Hodžića u njegovom uredu u sarajevskoj ulici Kralja Tvrtka.

Edin Hodžić rođen je 04.07.1965. godine. Srednju školu završio je u Olovu, a nakon toga Građevinski fakultet u Sarajevu.

Prvi posao dobio je u Institutu Građevinskog fakulteta. Spletom raznih okolnosti, slučajnosti i igre sudbine u Tuzli je upoznao ljubav svog života (sadašnju suprugu). Nakon šest mjeseci, odlučili su svoju vezu krunisati brakom.

Nakon toga došla su djeca, jedan sin, pa drugi, neko je moramo preuzeti glavnu ulogu u odgoju, tako da je Jasmini,  povjerena najvažnija zadaća, odgoj, dok se Edin posvetio zarađivanju novca.

“Imam dvojicu prekrasnih sinova, Demira i Arifa, za čije je uspijehe u životu isključivo zaslužna moja supruga”, kaže Hodžić.

Radni dan počinje sa kolegama jutarnjom kafom, čitanjem novina….Nakon čega slijede sastanci i sve se kaže završi oko 19.30 sati.

POSAO ZA PENZIJE

Na naše pitanje da li za sebe može reći da je dobar suprug, otac…? Kaže: “Može.” Isto važi i kada je u pitanju firma. Edina, zaposlenici smatraju dobrim šefom, kaže na njega se bez lažne skromnosti uvijek mogu da oslone.

“Ima dosta stilova vođenja firme, nekad dobri rezultati dolaze kad je red, rad i disciplina, kad je neko pravo ljut. Ja sam probao biti takav ali nije išlo. Kod mene sve ide na ljudskost. Bude galame, ali to prođe, jer nije to generalna ideja vođenja firme”, kaže Hodžić, pojašnjavajući nam kako je u firmi kućna atmosfera u što smo se i uvjerili tokom naše posjete. Svi uredi su povezani i svi dišu jednom dušom.

Priča nam kako vremena za porodicu nedostaje, iako se sa suprugom dopunjuje kako sinovima ne bi nedostajalo ljubavi i pažnje. Pored obaveza nađe vremena i za prijatelje i kaže da je sretan što ima prijatelje na koje se uvijek može oslonuti, a to su njegovi prijatelji sa fakulteta i iz ribolova, ljudi koji su spremni pomoći u bilo koje vrijeme.

Otkriva nam kako je njegova velika strast ribolov te je prije četiri godine krenuo i sa jednim velikim projektom. Njegova firma je dobila na konkursu pravo raspolaganja ribljim  fondom na svim rijekama u Olovu.

“Mi uređujemo rijeke, poribljavamo i utvrđujemo kad se može pecati i gdje i zato naplaćujemo ribarske dozvole, što inače rade ribarska društva. Ovo je prvi put u Federaciji da jedno pravno lice radi ovu vrstu posla. Ja sam vidio da to može biti  dobar biznis i mi to pokušavamo da razvijamo. Postoje i planovi izgradnje turističkih objekata. Vjerujem da ćemo vremenom uspjeti i to će biti posao za penzije”, pojašnjava Hodžić, ističući kako se ovaj posao tokom protekle dvije godine pokazao efikasnim u svim segmentima, osim finansijkim.

“Početna ulaganja su velika, a povrat nije kako smo očekivali jer je to prvi put kod nas da se nešto takvo radi. Za nas se zna i izvan granica BiH. I jedini problem trenutno su finansije kako bi projekat bio doveden do samostalne i ekonomske održivosti.”