Eldan Alić – Jedan od prvih bh. proizvođača ručno rađenih čokoladnih figura

Tuzlak Eldan Alić sredinom novembra pokrenuo je posao koji mu je omogućio da zaposli cijelu svoju porodicu. Njegova obrtnička radnja u naselju Kiseljak jedna je od rijetkih u Bosni i Hercegovini koja se bavi proizvodnjom ručno izrađenih čokoladnih figurica.

2dc963b7-e209-4dc7-90e1-35f0d2dd6373eldan-alic-poslastice1Poslastičarstvo koje je opisao kao “čokoladni pokloni raznih oblika, praline i ostale poslastice” posao je njegove budućnosti, a kaže da kontinuirano napreduje te obećava rast i širenje.

Iskustvo iz italijanskih ugostiteljskih objekata omogućilo mu je da postane jedan od prvih bosanskohercegovačkih proizvođača ručno rađenih čokoladnih figura.

Njegov brat Adnan Alić, koji je aktivno uključen u proizvodnju, za Agenciju Fena kaže da s poslom zvanično funkcioniraju oko tri sedmice, ali da je ideja već uveliko pozdravljena te da će, ukoliko do kraja godine potražnja bude nastavljena dosadašnjim intenzitetom, početkom naredne godine povećati kapacitet i u sistem ubaciti nove mašine i zaposliti nove radnike.

“Kada proširimo kapacitete zaposlit ćemo i nekoliko radnika, u skorije vrijeme uposlit ćemo ispomoć, a poslije u stalni radni odnos”, istakao je Alić.

Ručna izrada čokoladnih figura nešto je novo na bosanskohercegovačkom tržištu, iako je proizvodnja pralina i čokoladica odavno i uveliko prisutna. Alić smatra da je vrsta poslastičarstva kojom se bavi njegova porodica privlačna kupcima jer je ručni rad, a samim tim unikat.1e558c45-319a-4b05-bf70-90188ffa6258eldan-alic-poslastice4

Najprodavaniji proizvod trenutno im je srce i štikla od čokolade, kupci ih naručuju za rođendane, godišnjice ili neke proslave, s posvetom.

Osim ta dva, najpoželjnija proizvoda kupci su zainteresirani za ukrašena jaja, ali su u mogućnosti da naruče i bilo koji čokoladni oblik.

Sjedište obrtničke radnje trenutno je u tuzlanskom naselju Kiseljak, rade s jednom mašinom koja topi čokoladu, a ostale radnje u proizvodnji su ručne.

“Čokoladu topimo u mašini jer je tako lakše, da ne ‘zagori’, rastopljenu lijevamo u kalupe, a šaranje, ukrašavanje i sve do celofana je ručno”, pojašnjava Alić.54d1c041-0b73-4466-8147-388009d37892eldan-alic-poslastice

Čokoladu naručuju iz Italije, brendove Callebaut i Arribu, a prodaju je u radnji ili posredstvom trgovaca koji su pokazali interesovanje za te proizvode.

“Osim celofana svi dijelovi figure su jestivi, čista čokolada”, rekao je Alić.

Siguran je da je poslastičarstvo zanat kojim će se njegova porodica nastaviti baviti, a nada se da će ostvarivati optimalnu zaradu. Kaže da još ”traže sebe”, ali da je početak itekako obećavajući.

Govoreći o nesvakidašnjim situacijama u poslu naveo je da je jedna klijentica htjela iznenaditi svog momka te je naručila čokoladno jaje u kojem će biti čokoladno srce, međutim, momak je smatrao da je bolje da jaje stoji za ukras nego da ga pojede, tako da srce još nije ugledalo ”svjetlo dana”