Enver Moralić kupuje “Šećeranu Bijeljina”

Upravnik PZ Jankovaca Vlado Bekavac lokalnoj vlasti i predstavnicima šećerane već je predstavio plan ulaganja, a oni su garantirali da će do kraja godine pripremiti dokumentaciju za provedbu preuzimanja. Oobveza novog vlasnika će biti isplata svih dugova radnicima i dobavljačima te troškova remonta, što se procjenjuje na 25-30 miliona eura. Bekavac potvrđuje da je razgovarao o preuzimanju.

Bio je to, tvrdi, “tek prvi susret, pa ostaje za vidjeti kakav će biti ishod jer situacija baš i nije jednostavna”.

Bijeljinska šećerana do 1990. bila je jedina u BiH s godišnjom proizvodnjom 40.000 t, što je pokrivalo 40% potreba lokalnog tržišta. Nakon što 15 godina nije radila prodaja je prvi put oglašena 2006. U 2007. otvoren je stečaj, imovina je procijenjena na 43,5 mil. eura, dugovi su bili 4,86 mil. eura, a 182 radnika završila su na ulici. Prema pisanju banjalučkog portala “Capital” Moralić je investiravši 2,6 miliona eura još 2010. pokrenuo proizvodnju u toj šećerani temeljem ugovora s tvrtkom Agrokop u vlasništvu Zorana Ćopića, koji je držao 51 posto.

Uskoro je Ćopić osuđen na četiri i pol godine zatvora zbog pranja novca koji navodno potječe od trgovine drogom, a vladajuća garnitura u Banjaluci po odluci suda uzela je Ćopiću dionice i počela tražiti kupce. Portal je u decembru 2013. objavio i Moralićevo pismo Vladi u Banjaluci. Ocijenio je nedopustivim da zbog presude Ćopiću trpi njegova investicija i podsjetio da je tužiteljstvo od Interpola dobilo potvrdu da je novac koji je uložio u šećeranu potpuno “čist.”

Upozorio ih je da će i pred institucijama EU tražiti zaštitu jer mu ne dopuštaju ulazak u šećeranu, a proizvodnju bi mogao pokrenuti u roku pola godine. I činjenica da je nekoliko investitora odustalo od kupovine utjecala je, čini se, da Moralić konačno može ući u Šećeranu. Navodno je već ugovorio plasman šećera u Tursku.