Fakat miriše na uspjeh: U srijedu počinje proizvodnja Arixa u Diti

Sedamdesetak radnika tuzlanske Fabrike deterdženata Dita već sljedeće sedmice proizvest će i pakovati prve kutije deterdženta za veš Arix Tenzo i distribuirati ga kroz trgovački lanac Bingo….

52454e965f41358255da021f3331ccb4_XL

Baš kako je to bio slučaj i sa proizvodnjom tečnog deterdženta 3DE, proizvodnju Arixa Tenzo finansirao je Senad Džambić, vlasnik Binga, koji je nabavio sirovine za 100 tona ovog deterdženta, koji će se ekskluzivno plasirati kroz lanac ovih trgovina.

Nakon trideset dana neprekidnog rada, sanacija parovoda je pri kraju, a već danas bi se trebala uraditi i prva proba cijelog parovodnog sistema. Pogon za proizvodnju praškastih deterdženata već je testiran i, kako su nam kazali u fabrici, radi perfektno. Prve kutije Arixa bi već u srijedu mogle biti upakovane.

Sirovina

„Vrlo smo blizu pokretanja proizvodnje praškastih deterdženata. Do sutra (danas, op.a) ćemo završiti radove na parovodu, a već sredinom naredne sedmice bismo mogli krenuti sa probnom proizvodnjom. Za nju već imamo sirovine”, kazao nam je Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata Dite.
Početkom ove sedmice potisan je i ugovor sa tuzlanskom Termoelektranom o isporuci tehnološke pare za narednu godinu, a tokom ove sedmice je uposleno i novih pet radnika.

„Stečajni upravnik je odobrio prijem pet novih radnika koji su neophodni za cjelokupan proizvodni proces. Primili smo električara, dva elektroničara, koji su 20 godina radili u Diti na tim poslovima i dva tehnologa. Međutim, ovih 75 radnika koliko sad imamo neće moći pokriti i proizvodnju u novom pogonu”, dodao je Mehmedović.

Kako bi se postigao puni kapacitet pogona za praškaste deterdžente, u dvije smjene bi trebalo uposliti još najmanje 30 radnika, što je, kako kažu, već u planu. A koliki je kapacitet novog pogona, slikovito nam je objasnio Mehmedović.

„Mi ovih 100 tona za Bingo možemo proizvesti u tri smjene, praktično za jedan dan, a mjesečni kapacitet je oko 2.000 tona. Kada se pogon pokrene i kada krene proizvodnja, trebat će nam sva pomoć koju možemo dobiti, pogotovo pomoć građana. Mi već imamo planiran i izvoz u Srbiju i Albaniju, ali trebaju nam i domaći kupci. S obzirom na to da će Tenzo zagarantovano biti najbolji deterdžent koji se može kupiti u regiji, vjerujemo da će to naši kupci i prepoznati”, kazao je Mehmedović.

Prodaja Dite

Stečajni upravnik tuzlanske Fabrike deterdženata Dita Hajrudin Kunalić, na zahtjev Vijeća povjerilaca, raspisao je oglas o prodaji ove fabrike. Procijenjena vrijednost fabrike je oko 19 miliona KM i to je cijena s kojom Vijeće povjerilaca kreće u prodaju.

„Javni oglas još nije objavljen, a trebao bi naredne sedmice. Od trenutka objave zainteresovani će imati 30 dana da dostave svoje ponude, koje ne mogu biti manje od početne cijene”, kazao nam je Kunalić.

Da li će se postići željena cijena, teško je procijeniti u ovom slučaju, ali kako nam je kazao Mehmedović, postoje zainteresovani kupci.

„Mi idemo s ovom cijenom, pa ćemo vidjeti. Realno je očekivati da već do 21. decembra, kada je sljedeća sjednica Vijeća povjerilaca, pristignu ponude. Ukoliko ponuda i ne bude, mi idemo dalje sa proizvodnjom na način kako smo dosad radili”, kazao je Mehmedović.

Oslobođenje