Farma Milo Selo: Mjesto zdravog načina života

U srcu netaknute prirode, 5 km sjeverno od Mosorovca i Modračkog jezera, u podnožju planine Ozren, nalazi se Farma Milo Selo, u istoimenom mjestu Milino Selo. Pokriva površinu od 25 hektara prirodnih ljepota ovog područja, a farmu posebnom čine i dvije riječice Bukovica i Lukavčić, te nekoliko prirodnih bunara. Okruženje je idealno za proizvodnju proizvoda u organskom režimu koji afirmiraju zaboravljene tradicionalne vrijednosti, a sve uz očuvanje prirode i okoliša.

Inspirisani ljepotom prirode i zdravlja, te zabrinuti zbog sve veće zastupljenosti hrane sumnjivog kvaliteta na našem tržištu i zanemarivanja domaćih proizvoda, kao i proizvoda od kozjeg mlijeka, koje je daleko kvalitetnije i zdravije od kravijeg mlijeka, kompanija Imel iz Lukavca 2016. godine odlučila se za pokretanje agroproizvodnje i uzgoj koza poštujući principe organske proizvodnje. Osnovni cilj pokretanja farme jeste proizvodnja zdrave domaće hrane daleko od grada u malom mjestu sa velikim potencijalom kojeg krase sve prirodne ljepote svjež zrak, čisto zemljište i mir.

U kratkom vremenskom periodu, velikim trudom i radom naših farmera izgrađena je po evropskim standardima drvena štala za koze, površine 600m2. Zatim je izgrađena mini sirana čime je obezbjeđena sva potrebna infrastruktura za proizvodnju kozjeg mlijeka i ostalih mliječnih proizvoda u organskom režimu.

Na farmi se danas nalazi oko 300 koza koje se svakodnevno hrane na pašnjacima planine Ozren. Jedan dio kozjeg mlijeka se plasira na tržište, a drugi dio se koristi za proizvodnju jogurta, preko 10 vrsta kozjih sireva (svježi, polutvrdi i tvrdi) i sirutke po principima organske proizvodnje.

Na farmi nema primjene nikakvih hemikalija prilikom obrade zemljišta, sjetve kultura, niti uzgoja koza. Kompletna proizvodnja je logično povezana na način da se vlastita proizvodnja hranjiva za koze odražava na kvalitet dobivenih proizvoda (mlijeko, sir, jogurt i sirutku), dok nus proizvodi animalne prozvodnje (stajnjak i osoka) imaju punu primjenu u pripremi tla i prehrani višegodišnjih kultura voća i povrća.

Pored navedenog razvijena je i plastenička proizvodnja povrća. Tako se u plastenicima površine 2000 m2 uzgaja sezonsko povrće: paradajz, paprike, tikvice, kupus, patlidžan, zelena salata, peršun, špinat, luk, crvena salata, dinje i mahune, a količine koje se ne plasiraju na tržište kao svježe povrće prerađuju se i nude kao zimnica.

U voćnjaku koji se prostire na površini od 2ha zasađene su autohtone sorte slatkih i kiselih jabuka od čijeg soka se proizvodi jabukov pekmez i jabukovo sirće, kao i razne vrste bobičastog voća, od kojih je također planirana proizvodnja prirodnih sokova.

Zaštićenost samog prostora farme, planinski kraj i čistoća idealno su mjesto za pčelarstvo. Na farmi se nalazi 100 košnica pčela koje proizvode visokokvalitetan livadski med. Tajna kvalitete meda ogleda se u zdravlju pčela koje se zasniva na prirodnoj ishrani i ispaši na planini.

Farma Milo Selo je idealan primjer domaće proizvodnje hrane, proizvoda koji niti mogu biti kvalitetniji, niti mogu biti više domaći nego što jesu sada, a to je upravo u duhu onoga što pokret Kupuj 387 podstiče i podržava. Nadamo se da će Farma Milo Selo samo rasti i ostvariti svoj najbolji potencijal, te služiti kao primjer mnogima kako kupcima koji će je podržati kroz kupovinu njihovog domaćeg proizvoda, tako drugima koji će se odlučiti na pravilan način iskoristiti ljepote svog prirodnog okruženja i blagodati domaće proizvodnje. Kupuj 387, gradi BiH!

Pozivamo Vas da potražite više informacija kao i posjetite prodajna mjesta na www.miloselo.ba i www.facebook.com/farmamiloselo/