Gradačac: Proizvodnja autodijelova za Mitsubishi počinje u junu, posao za 100 novih radnika

Jedna od najvećih bh. kompanija TMD “Group” danas je u Gradačcu položila kamen temeljac za novu fabriku dijelova za automobile.

Predsjednik uprave TMD “Group” Adem Hanić izjavio je da će budući pogon proizvoditi dijelove za novi električni automobil japanskog “Mitsubishija”.

– Proizvodnja će punim kapacitetom početi u junu 2021. i očekujemo da će taj pogon zapošljavati skoro 100 novih radnika – pojasnio je Hanić.

Živjeti i raditi

Svečanosti je prisustvovao i federalni premijer Fadil Novalić, koji je istaknuo da našem društvu trebaju ovakvi pogoni, jer su samo oni garant da ćemo ovdje živjeti i raditi, a ne napuštati zemlju.

– Zadovoljan sam prvenstveno zato što se otvara novi pogon u industrijskoj zoni koju sam stvarao s gradačačkim privrednicima i, dodatno, što se to dešava u mom gradu – rekao je Novalić.

Dodao je da su nove tehnologije ozbiljno ugrozile motore s unutrašnjim sagorijevanjem te da je nedavno u Sarajevu održao sastanak sa predstavnicima Volkswagena o mogućnostima za proizvodnju nekih njihovih konvencionalnih modela u BiH.

Lokalna privreda

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović naveo je da ovakvi pozitivni primjeri iz privrede, poput proizvodnje dijelova za električna vozila, zaslužuju punu pažnju, jer pokazuju da mladi imaju perspektivu u BiH.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona Mustafa Šakić naglasio je ovom prilikom da su svi pogoni TMD “Gruop” važni za lokalnu i privredu BiH.