Hifa Grup kupila Poljoprom i ulaže pet miliona KM u poljoprivredu Sanskog Mosta

Jedan od najvažniji investicionih projekata u Općini Sanski Most, u poslijeratnom periodu,  na pragu je realizacije nakon što je jučer postignut sporazum o kupovini Zemljoradničke zadruge “Poljoprom” u kojoj se već punih dvanaest godina vodi stečajni postupak. Većinski vlasnik ove zemljoradničke zadruge postala je “Hifa group“ iz Tešnja skupa s još nekolicinom poslovnih partnera.

Sporazum o realizaciji ovog projekta postignut je u kabinetu načelnika općine, Mustafe Avdagića, na sastanku kojem su prisustvovali predstavnici kupca, zatim stečajni upravnik ZZ “Poljoprom”, Samir Ćatović te općinski načelnik Mustafa Avdagić sa saradnicima. Ćatović je istakao kako je kupac već izmirio sve obaveze ZZ “Poljoprom” koje su uključivale obaveze prema radnicima, Poreskoj upravi i Općini Sanski Most. Prema njegovim riječima, kompletan postupak okončanja stečajnog postupka biće završen sudskim putem do kraja ove kalendarske godine.

Pomenutom sastanku su prisustvovali predstavnici ostalih poljoprivrednih zadruga koje postoje u Sanskom Mostu. Direktor specijalizirane zadruge “Apimed“, Nijaz Kadirić, istakao je kako će realizacija ovog projekta imati veliki značaj za agrarnu proizvodnju na ovim prostorima. Načelnik Avdagić je naglasio da će kupac u naredne dvije godine, prema biznis planu, uložiti najmanje pet miliona maraka u poljoprivrednu proizvodnju na području Općine Sanski Most.

Plan ulaganja u ZZ “Poljoprom” podrazumijeva podizanje farmi za uzgoj goveda, kultivizaciju velikih zemljišnih površina te zapošljavanja u početku najmanje pedeset radnika. Privatizacija ZZ “Poljoprom” mogla bi biti najznačajnija investiciona priča u Sanskom Mostu u cijelom poslijeratnom periodu. Kupac će tokom naredne sedmice predstaviti svoj biznis plan i plan ulaganja. Predstavnici lokalne vlasti su istakli uvjerenje kako će ovaj posao biti uvod u snažnu ekspanziju poljoprivredne proizvodnje na prostoru Općine Sanski Most.