Industrija ulja u BiH posluje sve bolje

U 2016. izvezeno je preko 80.000 tona ulja, a od toga je najveći dio otišao u Tursku, kazao je Šarović.

577644f1-c108-47f5-9509-2bc50a0a0a64-bimal-718x446

U protekloj godini industrija ulja u Bosni i Hercegovini ostvarila je rast i proizvodnje i izvoza, a rezultati koji su ostvareni najbolji su u proteklih 20 godina. Kazao je ovo nakon jučerašnjeg sastanka sa proizvođačima i glavnim bh. izvoznicima ulja ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Balans

– U 2016. godini izvezeno je preko 80.000 tona ulja, a od toga je najveći dio otišao u Tursku (70.000 tona), te u zemlje regije i Bliskog istoka. Također, u protekle dvije godine ostvaren je rast dobiti od preko 100 posto od izvoza, a povećan je i udio na domaćem tržištu, kazao je Šarović.

Donedavno je u BiH jedina kompanija koja se bavila proizvodnjom ulja bila Bimal iz Brčkog, međutim, s obzirom na to da mogućnosti ove industrije rastu ne čudi da se otvaraju i nove kompanije. Tako sada, pored Bimala, u BiH posluju još tri kompanije koje su investicije iz Turske.

– Prvi put je u 2016. ostvaren balans između uvoza i izvoza u ovoj industriji, možda je čak izvoz i malo veći, ali je činjenica da je najslabija karika u ovoj industriji nedostatak sirovinske baze sa malom strukturom soje, suncokreta… pa se one uvoze iz zemalja CEFTA, tačnije iz Srbije. Dugoročno to nije perspektiva ove zemlje, te je i to bila jedna od tema sastanka na kojem smo govorili kako da te perspektive usmjerimo u drugom pravcu, istakao je Šarović, te poručio kako će u što skorijem periodu biti organizovan širi skup sa svim nadležnim kako bi se razmatrale moguće opcije o razvijanju sirovinske baze u BiH uz podršku bankarskog sektora.

Pravila

Inspekcija iz Turske u protekloj godini je posjetila BiH kako bi provjerila bh. porijeklo svih sirovina koje se koriste u proizvodnji ulja, jer im je izuzetno važno da ulja budu sto posto domaći proizvod.

– Cilj sastanka je bio i da dobijemo upozorenja o poštivanju pravila i da se obavežemo da ćemo ih poštovati, kako bi se sporazum o izvozu u Tursku održao, poručio je nakon sastanka Ševal Suljkanović, izvršni direktor za ekonomska pitanja kompanije Bimal.