Investicija od sedam miliona KM: Zvornička “Alumina” gradi novi proizvodni pogon

U kompaniji “Alumina” iz Zvornika u toku je gradnja pogona za proizvodnju silikagela, još jednog proizvoda iz oblasti alumosilikatne hemije.

600_14896706571486653522alumina

Vrijednost investicije je oko sedam miliona konvertibilnih maraka, a plan je da objekat bude završen do kraja juna ove godine, saopćeno je iz ovog preduzeća.

Nakon probnog rada, serijska proizvodnja silikagela se očekuje u oktobru.

Kompanija “Alumina” ovaj projekat realizuje u saradnji sa “Zeohemom” iz Švicarske, svojim dugogodišnjim poslovnim partnerom.

– Gradnja pogona za proizvodnju silikagela odvija se zadovoljavajućim tempom – kaže Milorad Motika, predsjednik Upravnog odbora kompanije “Alumina”, dodajući da je izgradnja objekta povjerena konzorcijumu domaćih firmi iz Zvornika – “Jokić-invest”, “Metalno” i “Enikon-mont”.

Naglašava da je ovo veoma značajna proizvodnja, koja će biti namijenjena za poznatog kupca sa kojim “Alumina” ima ugovor o strateškoj saradnji.

– U početku kapacitet proizvodnje iznosiće 600 tona, a već u narednoj fazi očekujemo godišnju proizvodnju od 800 do 1.000 tona silikagela, koji ima primjenu u farmaciji i drugim industrijama – ističe Motika.

Nakon proizvodnje silikagela, u ovom proizvodnom objektu koji će zauzimati oko 4.500 kvadratnih metara prostora na tri etaže, nalazit će se i proizvodnja specijalnih zeolita, a bit će organizovana i proizvodnja bemita koja je planirana 2018. godine.

Inače, silikagel je profitabilan proizvod, a kao sirovina za njegovu proizvodnju koristiće se vodeno staklo iz “Alumine”, što predstavlja finalizaciju ove proizvodnje, a ujedno i odvajanje od proizvoda koji u sebi sadrže aluminij i zavisnost od prerade boksita.

Predsjednik Upravnog odbora “Alumine” naglašava da progresa kompanije nema bez investicionih ulaganja.

– Kompanija “Alumina” je trenutno jedno veliko gradilište. Očekujemo da nivo investiranja u 2017. godini bude više od 20 miliona konvertibilnih maraka – naglašava Motika, ističući da se, pored pogona za proizvodnju silikagela, intenzivno radi i na izgradnji fabrike za proizvodnju fino precipitiranih hidrata, koja treba da bude završena do kraja juna ove godine.

“Alumina” će ovih dana zaposliti 145 novih radnika, kako bi spremno dočekali nove izazove koji nas očekuju u narednom periodu, kaže predsjednik Upravnog odbora ovog zvorničkog preduzeća.