Jabandžić: Kvalitet domaćeg pilećeg mesa je na nivou EU

Kvalitet domaćeg pilećeg mesa je na nivou Evropske unije jer se u Bosni i Hercegovini ne koriste genetski modifikovani proizvodi u proizvodnji stočne hrane izjavio je Feni potpredsjednik Koordinacionog odbora peradara BiH i izvršni direktor u firmi “Madi” Tešanj Edin Jabandžić.img1

“Madi” i ostali proizvođači iz tog odbora, kako je dodao, spremni su za posjetu FVO inspekcije iz Dablina i nadaju se da će konačno dobiti zeleno svjetlo za izvoz svojih proizvoda na tržište EU. Prilikom ranije posjete inspektora problem je bio u tome što sistem kontrole “od polja do stola” na nivou države nije dobio prolaznu ocjenu.

Jabandžić je naveo da BiH ima ozbiljan potencijal za proizvodnju pilećeg mesa i da je peradarstvo branša koja realno ima prostora za širenje. Što se tiče kapaciteta u BiH, radi se o nešto više od 30 miliona tova brojlera na godišnjem nivou.

Rastom potražnje ima prostora da se ti kapaciteti šire, a Jabandžić ističe da se svakodnevno može vidjeti gradnja novih farmi, a i kapaciteti klaonica su dosta veliki.

“Što se tiče samih klaonica, koliko je meni poznato, za izvoz su se kandidovale tri. Iz Dablina su najavili pretposjetu i u ‘Madiju’ su 7. oktobra, dakle, već za nekih 15-ak dana. Nakon toga bi u dogledno vrijeme trebala uslijediti zvanična posjeta, te njihov konačni izvještaj na kojem nivou je BiH, odnosno šta je uradila država, a šta mesna industrija i hoćemo li konačno dobiti dozvolu za izvoz u EU”, naglasio je.

Podsjeća da je “Madi” prošle godine pustio u funkciju modernu klaonicu čiji je kapacitet 6.000 brojlera po satu, tako da teoretski ta klaonica može da proizvede 25 miliona brojlera na godišnjem nivou, što je ujedno čini i klaonicom najvećeg kapaciteta na prostoru bivše države.

Osim kapaciteta, kako je dodao, radi se i o najmodernijoj opremi tog tipa gdje su sterilni procesi proizvodnje dovedeni do savršenstva i kao takva nudi mnogo bolji kvalitet i napredniju završnu obradu.

“‘Madi’ je u ovom momentu lider u proizvodnji pilećeg mesa u BiH i svakako da se nadamo i radujemo tom izvozu da bismo u potpunosti uposlili sve naše kapacitete”, dodao je.

Neki od ciljeva Koordinacionog odbora peradara BiH su zalaganje za bolji tretman ove grane privređivanja, omogućavanje izvoza peradarskih proizvoda u zemlje EU, kao i eliminiranje svih parafiskalnih davanja koja opterećuju proizvodnju.