Jahorina spremna za turiste, čeka se snijeg

Na Jahorini je sve spremno za predstojeću zimsku turističku sezonu i samo se čekaju snijeg i niska temperatura koje bi omogućila vještačko osnježavanje da bi u funkciju bile stavljene i skijaške staze, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare povodom otvaranja zimske turističke sezone na ovoj olimpijskoj planini.

Direktor Olimpijskog centra /OC/ “Jahorina” Velibor Lazarević istakao je da se, uz sve napore koji su proteklih dana urađeni sa radom sistema za vještačko osnježavanje, nije uspjelo u osposobljavanju staza za bezbjedno skijanje zbog visoke temperature.

On je podsjetio da je za rad sistema za vještačko osnježavanje potrebno da temperatura bude ispod minus pet stepeni Celzijusovih, a da je ona ovih dana iznosila oko minus jedan.

Izvršni direktor za tehniku i staze u OC “Jahorina” Branislav Lolović rekao je da su ljudi iz OC pripremili sve za nesmetan početak sezone, ali da visoka temperatura nije dozvolile da bude napravljeno dovoljno snijega.

“Pokušali smo da osnježimo jednu stazu na kojoj imamo sistem za vještačko osnježivanje. Dio staze smo osnježili, ali nismo uspjeli da to učinimo do polazne tačke šestosjeda `Ogorjelica`. Nismo, nažalost, u mogućnosti da pustimo skijaše da bezbjedno skijaju”, istakao je Lolović.

Prema njegovim riječima, dva pokretna topa za osnježavanje, koji mogu da prave snijeg na više lokacija, uspješno su radila dok je bila odgovarajuća temperatura.

On je naveo da su svi liftovi i žičare spremni za rad, te da je donji dio staze “Poljice” uz lift osposobljen za noćno skijanje.

Prema njegovim riječima, od petka je u funkciji žičara “Poljice” za panoramsko razgledanje Jahorine, a na stazama je urađena i nova signalizacija.

Izvršni direktor za turizam i ugostiteljstvo Goran Brčkalović rekao je da ova dva dana otvranja zimske turističke sezone ima dosta gostiju i da su kapaciteti dobro popunjeni, ali da ostatak sezone zavisi od snijega.

“Period Nove godine i dječijih raspusta rezervisan je sa 35-40 odsto. Kritičan nam je period bukinga u januaru i februaru kada zavisimo od snijega”, istakao je Brčkalović.

On je rekao da je od marta do kraja naredne godine dogovoreno iznajmljivanje 23.000 pansiona.

Govoreći o vansezonskoj ponudi, Lazarević je istakao da je pokrenut niz aktivnosti koje su obogatile ljetni sadržaj i kao primjer naveo da je načinjeno osam kilometara pješačkih staza, da su organizovani sportski kampovi i vikend paketi koji su uključivali, sa panoramskom vožnjom žičarom, velnes, bazen i drugo.

Prema njegovim riječima, ljetos je na Jahorini svaki dan u prosjeku bilo 112 gostiju.

U okviru otvaranja zimske turističke sezone,  su za sve koji su došli na olimpijski planinu pripremljeni raznovrsni sadržaji, a vrhunac je višečasovni koncert grupe “Regina”.

Na kraju konferencije predstavnici redakcije “Turističke prizme” iz Novog Sada uručili su OC Povelju prijateljstva povodom višegodišnje dobre saradnje.