Kakanj – putokaz svjetlije budućnosti BiH

Općina Kakanj u BiH, poznata po teškoj industriji, nastoji stvoriti povoljniju klimu za strane i domaće investicije. Odriču se i znatnog dijela općinskog proračuna u korist stimulansa malih i velikih gospodarskih projekata.

slider9Počeli su skromno, s proizvodnjom kućnih krpenih papuča, ali su se usudili sanjati više. Danas 70 zaposlenih u firmi “Delibašić poliuretani” dnevno proizvede oko 150 madraca.

Više od 1.000 mjesečno iz njihove se hale pošalje na tržište Hrvatske i Slovenije. Širenje biznisa zahtijevalo je i širenje proizvodnih kapaciteta.

Razmišljali su o tome da novu proizvodnu halu grade u jednoj od općina na sjeveru BiH, a onda im je Općina Kakanj ponudila vraćanje ukupne vrijednosti naknade, koja se obračunava za rentu. Precizno, natrag su dobili blizu 17.000 eura.

Besplatna registracija i pomoć u administraciji

“Nije to primarni razlog bio, niti je novac najbolja stvar koju smo mi dobili od općine, ono najbolje što smo dobili ustvari je neki osjećaj da neko malo brine o vama”, kaže Mensur Muftić iz “Delibašić poliuretana”.

U Kakanj su počele stizati i strane investicije.

“Njemački investitor uskoro će u ovoj hali proizvoditi pelet i zapošljavati desetke novih građana Kaknja. Da bi podstakla tu investiciju, općina je investitoru ovo zemljište, na kojoj je hala izgrađena, prodala za svega jednu konvertibilnu marku”, izvještava reporterka Al Jazeere Arduana Kurić.

Osim povoljnog zemljišta, njemački investitor dobio je besplatnu registraciju casino firme i tim općinskih službenika koji će umjesto njega završiti sve administrativne procedure pokretanja biznisa.

“Dovoljno je da se samo pojavi i bez ikakavih administrativnih procedura, od prvog sastanka od ulaska u općinu pa do same registracije firme i pokretanja poslovne aktivnosti, tim za otklanjanje administrativnih barijera, a ustvari i svi ostali zaposlenici stoje na raspolaganju u svakom trenutku investitoru”, kaže Enver Kusić, šef stručne službe Općine Kakanj.

Neke općine žive od onoga čega se ova odriče, ali načelnik je uvjeren kako rade u korist zajednice i njenog razvoja.

Svako radno mjesto važno

kakanj-panorama-noc“Jedan poduzetnik je prije nekoliko dana imao povrat rente u iznosu od 39.000 KM. I svakako bi to bio značajan iznos za općinu. Imali bismo mi to gdje potrošiti, ali znamo da je to ulaganje u razvoj privrede, znamo da bez toga nema zapošljavanja, da bez toga nema razvoja ni Kaknja, ni Bosne i Hercegovine i to je ono što očekujemo”, kaže Nermin Mandra, načelnik Općine Kakanj.

Financijski poticaj dobio je i Tekstilni pogon Inkos. Mali, ali dovoljno velik da se stvore uvjeti za otvaranje 16 novih radnih mjesta.

Svako je važno, kazat će vam ovdje u Kaknju, u kojem na posao čeka više od 6.500 ljudi. Za općinu u kojoj živi blizu 39.000 stanovnika to je i dalje prevelika brojka.

No, postoji nada da se primjerima poput ovih u Kaknju kroji bolja i svjetlija budućnost.