Kao što je Njemačka za automobile, BiH može biti brand br. 1 u svijetu za proizvodnju namještaja

Sarajevo, 11. maj 2016. – Kao što je Njemačka za automobile, Bosna i Hercegovina može i treba biti zaštitni znak i brand br. 1 u svijetu za proizvodnju namještaja. Ovo je poručeno na današnjoj sjednici Poslovnog savjeta Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, na kojoj je uvodničar bio Muhamed Pilav direktor bh. industrije namještaja MS&WOOD.

Muhamed Pilav“Naš namještaj je u posljednjih mjesec dana dobio vrhunske svjetske nagrade i priznanja za dizajn i kvalitet. Naša stolica i sto iz kolekcije Primum 2016 ocijenjeni su kao najbolji na prestižnom sajmu namještaja u Kelnu, a na Triennalu umjetnosti i dizajna u Milanu koji je najznačajnije mjesto te vrste na svijetu, i gdje možete biti sretni da ste uopće pozvani da prisustvujete, bh. namještaj, među kojem i naša kolekcija, uvršteni su u redovnu postavku Triennala i to prvi put od njegovog osnivanja 1923. godine”, kazao je Pilav.

On je istakao da trebamo stvoriti preduvjete za razvoj industrije namještaja sa krajnjim ciljem da umjesto izvoza balvana, postanemo prvi u svijetu u proizvodnji dizajaniranog namješta sa visokom dodanom vrijednošću.

Trenutno stanje u oblasti drvne industrije je poražavajuće. Od ukupnog broja zaposlenih u drvnoj industriji koji iznosi 10.662 samo 25% radi na proizvodnji namještaja. Prije rata, tj. 1991. BiH je izvozila namještaja u vrijednosti 3,4 milijarde eura, a prošle godine naš izvoz namještaja iznosio je samo 600 miliona eura. U FBiH cijena bukve je 30% veća nego u Hrvatskoj. FSC – standard za ekološki i ekonomski razvoj šuma imaju samo dva kantona u FBiH, u RS-u je standard uveden u cjelosti, kao i u Hrvatskoj.

“Zato, da bismo kreirali uvjete za razvoj industrije namještaja, i slobodno mogu kazati, da bismo uduplali broj zaposlenih u ovoj grani industrije za kratko vrijeme, potrebno je po mom mišljenju donijeti nekoliko značajnih mjera. Najprije destimulirati izvoz balvana, daske i poluproizvoda, zatim unaprijediti nivo obrazovanja učenika, studenata i menadžera, potom osigurati povoljne kredite za izvoznike, smanjiti poreze i doprinose na plaće na 5 godina, uvesti intenzivno pošumljavanje sadnicama lišičara kao što su bukva, hrast i orah, te na kraju razdvojiti kontrolu od sječe šume”, kazao je Pilav.