Kinezi će investirati u rudnik i termoelektranu Kamengrad u Sanskom mostu

b_170914108

Ovo je bio četvrti po redu sastanak sa kineskom delegacijom na kojem se razgovaralo o navedenom projektu. S obzirom da postoji visok stepen saglasnosti između investitora i nosioca projekta o realizaciji investicije, dogovoreno ja da tehnička ekipa iz Kine posjeti Kamengrad u narednih deset dana kako bi sa vlasnicima projekta dogovarali tehničke detalje oko realizacije projekta, nakon čega će uslijediti potpisivanja konačnog sporazuma o realizaciji investicije.

Direktor Milinić je ostvario kontakt sa navedenom kompanijom početkom ove godine u cilju realizacije investicije u projekat Rudnika i termoelektrane Kamengrad jačine 2 X 215 MW.

Vlada FBiH na 59. sjenici Vlade u 2016 donijela odluku kojom izgradnju Termoelektrane u Sanskom Mostu svrstava u strateški projekat u energetici u Bosni i Hercegovini. Uz kapitalnu investiciju od 1.020.000.000 KM, pokretanje proizvodnje Rudnika i proizvodnja električne energije TE Kamengrad će predstavljati jednu od najvećih investicija u BiH.

Realizacija ovog strateškog projekta će doprinijeti u velikoj mjeri ekonomskom razvoju kako lokalne zajednice, kantona, tako i Bosne i Hercegovine, te će imati veliki uticaj na zapošljavanje .