Klas izvezao svoje prve organske somune na tržište EU

Bosanskohercegovačka prehrambena industrija Klas d.d. Sarajevo uspješno je implementirala program certificiranja organske proizvodnje i izvoza svojih proizvoda – Sarajevski somun i Somun od integralnog brašna na tržište EU. Ovo su prvi pekarski proizvodi iz BiH koji su pod oznakom «EU organic logo» izvezena u Dansku, tj. na tržište EU.

klas-maj-2015-1024x445

«Zahvaljujem se svima koji su uložili znanje i trud da realiziramo ovaj projekta, počev od kolega tehnologa, zatim Klasovih stručnjaka iz kontrole kvaliteta i Služba nabave, preko Odjela za razvoj i kreiranja vizualnog identiteta organskih proizvoda u skladu sa standardima EU. Već duže  vremena na svjetskim tržištima je sve jače izražen trend povećane potražnje organskih proizvoda, i Klas je u tom smislu udario temelje jednom novom segmentu razvoja svojih brandova. Nije bilo teško certificirati nešto što je ionako zdravo i kvaitetno, a to su naši somuni, kao vrhunski delikates bosanske kuhinje. Ovaj program ćemo dalje razvijati s namjerom da se na evropskom i svjetskom tržištu etabliramo kao proizvođač organske hrane. Naravno da nas usvojeni standardi i i prebogato nasljeđe bosanske kuhinje u ovim našim naporima čine itekako konkurentnim», izjavio je Rusmir Hrvić direktor kompanije Klas d.d. Sarajevo.

140702080.1_mnOrganski proizvodi su proizvodi dobijeni iz strogo kontrolisanog načina proizvodnje, koji je zakonski regulisan. Organski proizvodi su zdraviji i imaju veću nutritivnu vrijednost. Zbog načina i procesa dobijanja koji je u harmoniji sa prirodom imaju veću životnu energiju i snagu, koja je potrebna za održavanje imuniteta, regeneracionih procesa i održavanja vitalnosti ljudskog organizma. Zato je organska hrana ukusnija.

Organska kontrola «OK» je BH. organizacija za certifikaciju koja je razvila program certificiranja i OK standarde za organsku proizvodnju i preradu u skladu sa kojima implementira ovaj program.