Linija iz TAS-a uspješno radi

Preduzeće Kumal d.o.o. iz Teslića specifično je i jedinstveno na prostorima BiH koje se bavi proizvodnjom izduvnih sistema, auspuha, za sve tipove vozila. Kako kaže vlasnik ovog preduzeća Simo Kusić, perspektiva Kumala zasnovana je na kvalitetu proizvoda koji garantuje veliki broj stručnih ljudi sa višegodišnjim iskustvom. Uspješna priča o pokretanju proizvodnje započela je 2005. te je do danas paleta proširena na 700 proizvoda.

15 LJUDI

“Svakodnevno proširujemo paletu sa novim proizvodima. Liniju za proizvodnju smo kupili u TAS-u. Praktično, to je bila linija koja je bila devastirana. Dvije godine smo to osposobljavali da bismo je doveli u stanje da možemo da radimo ovo što danas radimo. Jedini smo proizvođači izduvnih sistema, auspuha, u BiH”, kaže Kusić.

Osim našeg tržišta, ova firma svoje proizvode izvozi u Srbiju i Crnu Goru. Glavne sirovine u proizvodnji izduvnih sistema su aluminizirani lim i aluminizirane cijevi, kojih nema na tržištu BiH, pa se ove sirovine nabavljaju od dobavljača iz Evropske unije. Dugoročno, plan preduzeća je i širenje na tržište EU.

“Trenutno imamo zaposleno 15-ak ljudi. Radimo po zapadnoevropskim standardima i normama. Repromaterijal uvozimo iz Njemačke i Italije. Sve što rade proizvođači auspuha u zapadnoj Evropi, to i mi radimo. Na zapadnoevropsko tržište ne možemo izvoziti zbog homologacije. To bi nas puno koštalo. Po proizvodu homologacija bi bila 1.500 eura i mi to ovog momenta nismo u mogućnosti da ispoštujemo”, kaže Kusić.

U narednom periodu kaže da planira zaposliti još četiri-pet radnika te nastaviti širenje proizvodnog asortimana.

“Takvo je vrijeme, ne možete stajati u mjestu, morate ulagati u tehnologiju i ljude da biste opstali na tržištu. Ako stanete sa tim, idete unazad, odnosno upropaštavate sve ono što imate”, govori Kusić i dodaje da firma sigurno ima budućnost.

“Moramo biti optimisti. Nema nam druge. Vrlo je teško sa konkurencijom. Nama je da se borimo kvalitetom i tu smo najbliži našim kupcima”, ističe Kusić.

Mladen Trifunović u Kumalu radi skoro deset godina.

“Zadovoljni smo što se tiče posla i uslova rada koje imamo. S obzirom na to da smo mala ekipa, često se mijenjamo na poslovima koje taj dan treba da uradimo. Trenutno radimo jedan lonac za auspuh koji smo kompletirali, konkretno proširujemo otvor kako bi cijev mogla ući i spojiti se”, objašnjava nam Trifunović.

I varilac Dalibor Marjanović već deset godina radi u ovoj firmi.

“Radi se, svaki dan ima nekakva norma 60-70 auspuha koje treba uraditi onako kako tržište zahtijeva. Zadovoljan sam”, kaže Marjanović.

BORJA

Proizvodna hala površine 800 kvadratnih metara nalazi se na prostoru poslovne zone Borja, a plan je da u narednom periodu bude napravljena još jedna hala od oko 2.000 kvadrata.

“Koliko imamo informacija, radi se na tome da ostanemo ovdje i da dio otkupimo i proširimo se”, kaže Kusić.

Dodaje da političke volje i sluha za male privrednike ima, međutim, kako kaže, kada dođe do konkretne realizacije, onda to drugačije bude.

“Ne bude to baš tako kao što se priča i to nam mnogo puta bude problem. Počnu određene igre gdje se republička i lokalna vlast preklapaju u nekim interesima i onda naravno puca to po privredi – onim koji bi radili. To nije svakako dobra poruka za buduće investitore”, kaže Kusić.

U svakom slučaju, Kumal je samo jedno od mnogobrojnih uspješnih preduzeća u Tesliću, opštini koja je zajedno sa općinama Tešanj i Žepče iz Federacije BiH u okviru BEAR regije proglašena za najpoželjniju destinaciju za investicije.