Maja i Đorđe Savić – Mladi bračni par u “slatkom” biznisu

Maja i Đorđe Savić, mladi je bračni par i iz Sarajeva koji je priliku za pokretanje biznisa pronašao u pravljenju kolačića, tačnije Mafine kolačića i to po američkoj recepturi.

Sve je počelo kada su bili u Americi, u kojoj su mafine jedan od najpopularnijih slatkiša i gdje su imali priliku da putuju dva puta preko jedne studentske organizacije. Tamo su ih prvi put probali i bili oduševljeni njihovim ukusom i izgledom.11d2b345-edfc-45aa-99ed-32e50cda1c3b551508_1608788879354776_6381580424471567406_n

“Tokom boravka u Americi, radili smo u hotelu ‘Holiday Inn’ gdje su se u restoranu hotela pravile i posluživale mafine. Tu smo imali priliku da naučimo kako se prave, saznamo recepte, načine pravljenja različitih figurica od fondana i ostalim tajnim sastojcima i vještinama izrade. Sakupljali smo i različite ideje na putovanjima po Americi i Evropi, uz naš trud, volju i kreativnost naučili smo kako da pravimo mafine”, ističe Maja .

Kada su se vratili u Sarajevo, počeli su da ih prave za sebe, prijatelje i porodicu. Svima su se jako dopale i na njihov prijedlog odlučili su da mafine objave na Facebook. Prije par mjeseci otvorili su Facebook profil “Mafine kolačići”, kako bi i drugi mogli da vide šta i kako to oni prave. Tada su krenule i prve narudžbe, a veoma brzo, dobili su pregršt zadovoljnih klijenata koji im se svakodnevno javljaju.

Mafinama uvode novi trend

“Ljudima je to bilo interesantno i mafine su im se odmah dopale. Mi smo veoma iznenađeni i sretni, kako su naše mafine za relativno kratak period postale jako popularne”, priča Maja za portal eKapija.ba.

Upravo zbog toga, trude se da njihove mafine budu drugačije od drugih izgledom, a naravno što je još važnije i ukusom. Posebno se trude oko izrade različitih dekoracija od fondana. Budući da se radi o dekoracijama malih dimenzija, sve to zahtjeva veliku preciznost, a posebno pri izradi detalja kako bi izgledali što sličnije pravim predmetima i likovima. Ipak, uvijek se trude da imaju nove i različite ideje.

51ccbefb-1849-44d4-9538-279b530a68c410996463_1608789012688096_2949392121317317547_nInače, njihov dosadašnji život i obrazovanje nije nagovještavao da će se baviti ovim poslom. Maja je apsolvent na Elektrotehničkom fakultetu, smjer  Računari i informatika, dok je suprug Đorđe po zanimanju profesor geografije.

Sada su jedan mali tim i sve zajedno prave. Maja je uglavnom zadužena za organizaciju, primanje narudžbi, dogovaranje sa klijentima, za nove ideje i dekoracije, dok Đorđe to sve vješto sprovodi u djelo.

“On pravi kutije, podloge za mafine, mafine, kao i skoro sve figurice od fondana. Bude tu i neprespavanih noći i nervoze, ali uvijek se trudimo da zajedničkim snagama završimo sve na vrijeme i da naši klijenti budu zadovoljni, što nam je i najbitnije”, dodaje naša sagovornica.

Pričajući o tome kako je baviti se ovako nečim u BiH, koliko je to teško i može li se živjeti isključivo od proizvodnje slatkiša, Maja nam kaže kako im je ovo zasada još uvijek drugi posao, ali se iskreno nadaju da će se uspješno razvijati i postati primarni posao.

“Uvijek je teško početi sa novim idejama i relativno nepoznatim stvarima kao što su mafine u BiH.  Teže nalazimo potrebne kalupe, alate i ostale materijale koje koristimo za izradu. Uglavnom sve što nam je potrebno naručujemo preko interneta ili nam šalju prijatelji iz Amerike.  Ali, mi ćemo se truditi da sa našim mafinama uvedemo novi trend i da će biti bar približno popularne kao što su u Americi”,naglašava ona.

S obzirom na to da svakodnevno primaju veliki broj upita i narudžbi, kaže da su prezadovoljni kako se posao razvija. Tako da se njihov mali tim proširuje, pa im u pomoć “uskaču” sestra, brat i roditelji. Zahvaljujući tome, za sada još uvijek uspijevaju uskladii redovne poslove koje obavljaju pored mafina.

Inače, narudžbe primaju uglavnom preko facebook stranice ili telefonom. Klijent kaže šta želi da naruči, za koju su priliku i kako treba da izgledaju mafine.

Otvaranje slatkog kutka

22eb04c6-6dc1-4d13-b0b1-3069e68d9366551554_1554766394778852_7073625993571210139_n“Često im pomažemo pri odabiru, zajedno se dogovaramo i sugerišemo kako bi mafine najbolje izgledale. Trudimo se da ispunimo sve želje i zahtjeve koje dobijemo. Nakon toga dogovorimo vrijeme kada mafine mogu biti spremne za preuzimanje. Najzahtjevnije su bile velike narudžbe od po 200-300 mafina, koje smo radili za razne kompanije i vjenčanja. Te narudžbe su uglavnom bile sa ukrasima od fondana što zahtjeva puno truda i vremena. Ali nama je uvijek drago kada su naši klijenti maštoviti i kreativni, kada nam zadaju nove izazove koje se mi trudimo da napravimo što originalnije i kvalitetnije”, kaže nam Maja.

Kada je riječ o planovima za dalje, dodaje da prije svega planiraju proširiti ponudu novim poslasticama koje bi također bile po američkoj recepturi, ne izostavljajući nove i kreativne ideje, koje će biti interesantne klijentima.

Na upit da li planiraju otvaranje slastičarne ili će virtuelni prostor i dalje biti njihova baza, Maja kaže da im je otvaranje slatkog kutka svakako u planu.

“Nadam se da ćemo u tome uspjeti  i da ćemo svoje klijente obradovati otvaranjem jednog mjesta gdje bi mogli u ugodnom ambijentu da uživaju i počaste se različitim vrstama naših mafina i ostalih poslastica koje pripremamo”, zaključuje Maja.

Do tada, Maja i Đorđe će nastaviti da svojim mafinama uveličavaju i uljepšavaju bitne događaje i datume svojih klijenata na različitim vrstama proslava, vjenčanja, rođendana ili godišnica firmi ili jednostavno omogućiti da paketićem mafina obradujete i iznenadite dragu osobu.