Majstorska ruka i kvalitetno drvo – “Artisan” iz Tešnja izvozi 97% proizvodnje širom svijeta

Ljubav porodice Ćostović prema obradi drveta i znanje sticano više od 60 godina, 2007. godine je pretočeno u firmu “Artisan”. Iako su prvi koraci napravljeni u maloj porodičnoj stolariji, strana tržišta su odavno prepoznala kvalitet. Tešanjska firma danas izvozi 97% proizvodnje. Na tržištu ćete ih prepoznati po glatko i ručno obrađenom namještaju od masivnog drveta.
artisan_tesanj_2_271114_tw768
Proizvodni pogoni su im već postali pretjesni, pa “Artisan” uveliko radi na proširenju kapaciteta. Kako je za portal “eKapija.com” rekao Armin Huremović, menadžer prodaje u toj firmi, za godinu dana su skoro udvostručili proizvodnju.

– Na domaćem tržištu mnogi nikad nisu čuli za “Artisan”. Međutim, na inostranom je potražnja zaista velika. U odnosu na prošlu godinu imamo porast proizvodnje za čak 96%. Tržište daje indicije da bi uvećanje u 2014. godini moglo ići do 30%, u odnosu na ranije godine, kada smo rasli od 10 do 15%. Međutim, ove godine proizvodnja je porasla skoro duplo.

Iako je tešanjska firma na početku radila samo projekte, sada imaju vlastitu kolekciju. U njihovoj ponudi su komadi namještaja za trpezarije, dnevne boravke i spavaće sobe, ali i ugostiteljske objekte.

“Artisan” je specijalizovan za ručnu proizvodnju namještaja od masivnog drveta i upravo je insistiranje na ručnom radu ono što ih razlikuje od ostalih. Prva iskustva stekli su izrađujući namještaj za holandske i britanske dizajnere, a 2010. pokreću i vlastitu kolekciju. Nakon izrade namještaja po mjeri, odlučili smo da napravimo sopstvenu kolekciju u saradnji sa regionalnim dizajnerima. Danas već sarađujemo sa dizajnerima iz cijelog svijeta.

Kada dizajneri i mašine završe svoj posao, krajnja forma i efekat se dobija ručnim radom.

– Specifičnost naše proizvodnje je kombinacija visoke tehnologije i ručnog rada. Bez obzira na svu tehnologiju koju koristimo, završna obrada namještaja je ručna. Koristimo mašine za drvo koje su na vrhu ljestvice kada je riječ o mehanizaciji. Tu je i školovana radna snaga bez kojih ovaj namještaj ne bi bio ono što jeste – priča Huremović za “eKapiju”.
artisan_tesanj_3_271114_tw1024
Drvo za “Artisanov” namještaj se nabavlja u šumama Bosne i Hercegovine, a trenutno je u proizvodnji šest vrsta: orah, hrast, kruška, javor, brijest i trešnja. Konačnu boju namještaja daje ulje.

– Na specijalne zahtjeve možemo nabaviti i druge vrste materijala, na primjer bukvu, jasen, američki orah…Tržište trenutno najviše zahtijeva orah. Posljednje dvije godine u trendu je hrast. Osim drveta, koristimo razne vrste ulja. Tako, isto drvo sa različitim uljima dobije različite nijanse.

“Artisan” je na ovogodišnjem Sajmu namještaja u Beogradu predstavio standardnu kolekciju od različitih vrsta drveta, gdje su nagrađeni za najbolji radni sto i stolicu.
artisan_tesanj_4_271114_tw768
– Predstavljamo stare modele proizvedene u posljednje tri godine, koji su se pokazali kao uspješni. Najtraženiji su nam trpezarijski stolovi i stolice, pa imaju prioritet u proizvodnji, ali tu su i komode, noćni ormarići, kreveti, klub stolići za dnevne boravke i spavaće sobe. Nove modele, kao i svake godine, predstavićemo u januaru 2015. godine na sajmu u Kelnu – govori Huremović. Osim standardne kolekcije, “Artisan” izrađuje namještaj po mjeri. Huremović kaže da je većina njihovih modela fleksibilna kada je riječ o dimenzijama.

– I dalje radimo projekte i izradu cijelog enterijera, ali u mnogo manjoj mjeri nego ranije. Naime, klijenti mogu imati arhitektu po čijem nacrtu ćemo da izradimo namještaj, ili da mi dođemo na lice mjesta i odradimo sve.

“Artisan” izvozi čak 97% proizvdonje. Tržišta na kojima najbolje ide prodaja u posljednje dvije godine su Južna Koreja i Švajcarska. Huremović kaže za naš portal da se u BiH manje zna za “Artisan” nego u Švajcarskoj.

– Na domaćem tržištu glavni problem je, nažalost, cijena. Ovo je namještaj za visoku klasu, cijena ja takva da nije pristupačna svima. Oglašavanje nema ni smisla, naša najbolja preporuka je kupac, odnosno, njegova riječ. U BiH naši izložbeni saloni su u Tešnju i Zenici. U regionu je, opet, malo bolja situacija – priča Huremović.

Tešanjska firma redovno posjećuje sajmove u inostranstvu. Za njih je prioritetan sajam u Kelnu – “IMM Cologne”, koji se održava svake godine u januaru. Tamo su upoznali njihove kupce iz Azije, Švajcarske, Njemačke, zemalja Beneluksa, ali i prekookeanskih, kao što je SAD.

Huremović kaže da su zahvaljujući sajmovima postali dio agentske mreže u industriji namještaja.- Svako tržište ima osobu ili firmu koju su upoznali na nekom sajmu ili sa kojom su direktno stupili u kontakt. Ta osoba ili firma na području određene države traži salone i trgovce koju su spremni uzeti namještaj brenda koji se zastupa. Iako glavna prodaja ide preko salona, oni nude usluge i arhitektima, koji često kreiraju enterijere, tako da je to jedan od načina prodaje.

Nagli porast proizvodnje u “Artisanu” doveo je do potrebe za novim prostorom i radnom snagom. Tako sada grade novo postrojanje u blizini sjedišta firme u Tešnju.

– Na tom prostoru već postoje određene hale, tako da ćemo raditi dogradnju istih i izgradnju novih pogona, na nekih 2.000 m2.

Međutim, to je samo prva faza proširenja kapaciteta. Tešanjski “Artisan” u nešto daljoj budućnosti planira izgradnju hale od 15.000 m2. To bi trebalo da se desi za 5 do 10 godina, što će zavisiti od tržišta i potražnje.