Mostar: Bosanskohercegovački med ima kvalitet za zahtjevno strano tržište

Danas je u Mostaru u organizaciji Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar otvorena prva promotivno-ocjenjivačka izložba i naučno-stručna radionica “Dani meda 2014”.

U laboratoriju Federalnog agromediteranskog zavoda ispitano je 79 uzoraka meda, od Gradačca, Bihaća, Glamoča, Srednje Bosne i cijele Hercegovine, a ocjenu kvaliteta meda radilo je stručno povjerenstvo u sastavu Stanko Čuljak iz Vinkovaca i Asmir Duraković iz Gradačca.
141205121.1_xl
“Marko Ivanković direktor Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar je kazao da je cilj ove radionice promocija meda, a mi kao Federalni agromediteranski zavod ćemo dati sve što je u našoj moći da bosanskohercegovački med izvezemo na strano tržište. Zato nam je bilo u cilju da pomoću laboratorijskih ispitivanja ukažemo pčelarima na greške ako ih imaju, kako bi ih sutra otklonili i mogli svoj proizvod plasirati na zahtjevno strano tržište”, kazao je Ivanković.

“Nakon teške klimatske godine za pčelare divno je čudo da su svi uzorci meda dobrog i visokog kvaliteta, jedino problem predstavlja što se ne mogu napraviti sorte meda jer su većinom cvjetni medovi. Ovi proizvodi prihvatljive su vlage i veoma su kvalitetni i ukusni” kazao je Stanko Čuljak, jedan od članova ocjenjivačkog sastava, a također i predsjednik pčelarske udruge “Nektar” iz Vinkovaca.

Asmir Duraković, predsjednik Udruženja pčelara u Gradačcu, dugi niz godina radi ocjenjivanje meda ovakvog tipa.

“Uprkos lošim uvjetima med je dosta kvalitetan. Mi na području BiH imamo dosta kvalitetan med, što smo dokazali na mnogim takmičenjima po svijetu. Treba skrenuti pažnju na samo filtriranje meda, pakovanje, obilježavanje i etiketiranje, a za izvoz meda na strano tržište kvalitet definitivno postoji. Država treba poraditi na nekim zakonskim normama, dobiti određeni certifikat, a na pčelaru je da se potrudi da ne upropasti ono što pčela napravi savršenim”, kazao je Duraković.