Može li još jedan BiH div stati na noge? Aida pokreće proizvodnju

Okončana agonija radnika tuzlanske fabrike obuće Aida, strateški partner pokrenuo proizvodnju

Radnicima nije bilo uvezano 18 godina radnog staža, nisu proizvodili, a tako ni primali plate. Zahtjevi radnika Aide su bili da im se uveže radni staž, te da se nađe strateški kupac, kako bi nastavili s radom.

Tuzlanska Aida je prije rata bila proizvodni gigant koji je zapošljavao 1.400 radnika. Poslije rata su nastali problemi, kada je došlo do “lohn poslova” i kada su krenula ugovaranja proizvodnje manjih serija.

Međutim, agonija radnika Aide, napokon je završena.

Restruktuirani stečaj u ovoj firmi pozitivan je primjer da ipak ima nade i za uništena preduzeća, i pokazatelj je da radnici nisu prepušteni sami sebi, kako se to činilo proteklih godina.

Tomislav Galušić ima 30 godina radnog staža u ovoj tuzlanskoj fabrici, učestvovao u svim štrajkovima i borbama radnika, danas je predsjednik vijeća uposlenika Fabrike obuće Aida.

Radnici zadovoljni i optimistični

U razgovoru za Klix.ba iskazao je zadovoljstvo konačnim rješavanjem problema Fabrike obuće Aida, te ocijenio da je kantonalna vlada napokon ispunila svoju obavezu.

“Danas možemo reći da je kantonalna vlada, kada je Fabrika obuće Aida u pitanju ispunila sve svoje obaveze koje ima prema Aidi, svi su se složili oko pomoći Aidi, i Vlada i Skupština. Radnicima Aide uplaćeno je osam mjeseci radnog staža, čime im je omogućeno prijavljivanje na na Biro za zapošljavanje”, izjavio je Tomislav Galušić, predsjednik vijeća uposlenika Fabrike obuće Aida.

Navodi da su radnici potpisali sporazum s Vladom TK, njih 316, u kojem je navedeno da će im se uplatiti 18 godina radnog staža, a uplata će se vršiti u tri rate tokom šest godina.

Tomislav Galušić u Aidi radi 30 godina (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)

Prema njegovim riječima radnicima koji ove godine ispunjavaju uslove za penziju, bit će sve ispoštovano, a kantonalna vlada je izdvojila za te namjene 1.800.000 KM .

Dodaje da su radnici Aide od 18.novembra prijavljeni na Biro za zapošljavanje, kada je i ušao stečajni upravnik u ovu fabriku, istaknuvši da će na Birou će ostvarivati svoja prava.

U međuvremenu Vlada TK je našla strateškog partnera firmu Intral iz Lukavca , s kojom je dogovoreno da uzme u zakup pogone veličine 5.000 m2, koji trebaju preurediti.

Za 2 mjeseca u prostorijama Aide Intral je napravio firmu evropskih standarda, sa zadovoljstvom ističe naš sagovornik.

Radnici Aide su dobili mogućnost da rade ponovo ili da idu na Biro i primaju nadoknadu, o čemu će sami odlučiti, dodaje on.

“Zaželio bih svim firmama poput Livnice, Dite i dr. koji nailaze na probleme na kakve ne nailazila Aida da nađu strateške partnere”,naglašava naš sagovornik.

Najavljena nova zapošljavanja

“Ovdje će raditi djeca naših radnika, obućarstvo u Tuzli se ne ukida”, poručio je on.

Najavljena su nova zapošljavanja, a namjera je da ubuduće radnici rade u dvije smjene. Strateški partneri Aidi su prije bili Nijemci, Italijani, Francuzi…

Prema njegovim riječima preko četiri godine radnici su se borili za prava.

“Izgubili smo kadrove, Aida nije obnavljana kadrovski, a ni mašine nisu obnavljane. Kako je bilo, dobro je završeno, sad mi je omogućeno da idem raditi kod privatnika ako želim, jer mi je uvezan staž”, zaključuje naš sagovornik.

Prije tri dana firma Intral je počela sa radom u zakupljenim Aidinim prostorijama.

Intral nudi i svim radnicima Aide koji žele da rade u ovoj firmi da se prijave, te im je obećano da će imati prednost kod zapošljavanja, a pojedini radnici već obavljaju razgovore, što je za Klix. ba potvrdio i Alija Šehović, generalni direktor Intrala.
Prema njegovim riječima Intral trenutno zapošljava 230 zaposlenika u proizvodnji, jedan dio njih je prešao iz Lukavca, a u tuzlansku Aidu je premješten dio pogona.

Proizvodnja počinje za nekoliko dana

Najavio je da će do kraja sljedeće sedmice još jedna grupa biti premještena, a plan je, kako tvrdi, da ukupna proizvodnja počne polovinom decembra.

Naglašava da je planirano upošljavanja novih 50 radnika u narednih mjesec dana, a prednost će imati radnici Aide.

Direktor firme Intral Alija Šehović

Firma Intral ima poslovne partnere u Sloveniji, Italiji, Austriji i Njemačkoj, koji proizvode prodaju širom svijeta, navodi on.

Na nedavnoj vanrednoj sjednici, Vlada TK donijela je Odluku o odobravanju sredstava Općinskom sudu Tuzla na ime predujma za troškove stečajnog postupka nad dužnikom Fabrika obuće Aida d.d. Tuzla u iznosu od 130.000 KM.

Podsjećamo, u junu mjesecu ove godine kantonalna Vlada usvojila je Odluku o prihvatanju teksta Sporazuma o preuzimanju obaveze plaćanja obračunatih, a neuplaćenih određenih javnih prihoda, obveznika uplate Fabrike obuće Aida d.d. Tuzla za uvezivanje 18 godina radnog staža radnicima ove tuzlanske fabrike.

S novom godinom radnici će sa Biroa za zapošljavanje moći ponovo ući u proizvodni pogon i ponovo proizvoditi obući za evropsko tržište.

Izvor Klix.ba