Nacionalni park “Una” na listi najprestižnijih zaštićenih područja Evrope

Nacionalni park “Una” je prvo zaštićeno područje u Bosni i Hercegovini koje je dobitnik Evropskog certifikata za održivi turizam.

Direktor NP “Una” Amarildo Mulić danas je u Evropskom parlamentu u Briselu preuzeo nagradu nakon čega će ‘najmlađi’ nacionalni park u BiH započeti rad kao jedan od pet parkova u regiji koji je upisan na listu najprestižnijih zaštićenih područja Evrope.

Mulić je u izjavi Agenciji Fena kazao da je dobijanje certifikata velika potvrda dobrog rada u protekle tri i po godine i prednost u daljnjoj zaštiti i održivom razvoju područja NP „Una“.

Dodao je da su Svjetski fond za zaštitu okoliša (WWF) i Europark Federacija prepoznali stupanj razvoja koji je dostigao NP „Una“, istaknuvši da će prestižni certifikat donijeti brendiranje parka u regionu koji će se tako naći na bitnim kartama i promotivnim materijalima, odnosno na turističkim tržištima ne samo regiona već Evrope i šire.

– Certificiranjem dajemo i podršku sudionicima u razvoju Parka i lokalnom stanovništvu s kojim ćemo  putem projekata raditi na poboljšanju uvjeta i njihove usluge, ali i generalne promocije Parka, Grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona – naglašava Mulić dodajući da je NP „Una“ dokazao da se znanjem, jasnom vizijom, istrajnošću i velikim odricanjem može puno toga napraviti kada je u pitanju sektor zaštite prirode.

Sam proces nominacije i dobijanja certifikata je izuzetno složen i zahtijevao je velik angažman Uprave Parka, pred kojom je i veliki posao i obaveza da bi opravdali dobivanje certifikata i djelovali prema strategiji kojom su i došli do tog priznanja.