Najviše izvozimo maline, jagode i šljive

BiH svake godine bilježi rast izvoza voća i povrća, saopštili su entitetski pomoćnici ministara poljoprivrede.

1743887

U Banjoj Luci jučer je predstavljen Vodič za izvoz voća i povrća iz BiH u Evropsku uniju. Riječ je o zajedničkom projektu ministarstava poljoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH, koji je pomognut konsultantskih savjetima u okviru Projekta unapređenja poslovne klime i pristupa tržištu, koji provodi Grupacija Svjetske banke (IFC) u partnerstvu sa Ambasadom Velike Britanije u BiH.

Procedure

– Ova publikacija, prije svega, namijenjena je potencijalnim izvoznicima, i od posebnog je značaja imajući u vidu da se potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju tržište EU otvorilo za domaće proizvođače, naveo je Zoran Malešić, zamjenik ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS-a.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Nijaz Brković istakao je da Vodič sadrži podrobne procedure za izvoz voća i povrća u EU, potrebnu dokumentaciju (trgovačku, transportnu i carinsku), analize rada laboratorija u BiH, standarde i ostalo. Ocijenio je da će ova publikacija biti od velikog značaja za poljoprivrednike, čija će proizvodnja rasti i izvoz se povećavati. U obraćanju novinarima saopšteno je da BiH svake godine evidentira porast izvoza voća i povrća, a prosječna godišnja stopa rasta u proteklih osam godina iznosi 24 posto. Maletić je rekao da se od voća najviše izvozi malina, jagoda i šljiva, a od povrća krastavac kornišon, paprika i kupus.

Na konferenciji za novinare posebna pažnja bila je posvećena trenutnoj vremenskoj situaciji, izazvanoj niskim temperaturama i snijeg koji je padao širom BiH te najavljenim mrazom u narednim danima i kako će se to odraziti na voćare i povrtlare u BiH.

Službe na terenu

Predstavnici ministarstava su istakli da je rano govoriti o procjeni štete na usjevima i voćnjacima, ali da su nadležne službe na trenu. Ukazali su da snijeg nije veliki problem koliki će biti eventualni mraz.