Nermin Hubić: UniMa Group u privredu BiH ulaže 30 miliona KM

Bh. poduzetnik Nermin Hubić kaže da prije 14 godina, kada je osnovao prvu kompaniju, nije mogao ni slutiti da će danas upošljavati stotine radnika i ostvarivati godišnji akumulirani prihod od desetine miliona maraka.

Prvi čovjek UniMa Group i Tahmid Sarajevo pored baznog biznisa finansijsko-poslovnog konsaltinga i vlasništva nad lancem ugostiteljskih objekata UniMa caffe&restauran krenuo je u nove projekte.

“Projekat UniMa express restoran na Ilidži je investicija od 200.000 KM, bit će otvoren u decembru 2014. i upošljavat će 20 ljudi. Nedugo zatim, u februaru sljedeće godine, otvorit ćemo poznatu kultnu sarajevsku slastičarnu ‘Olomanku’, objekt u koji je uloženo 450.000 KM, a koji će uposliti 40 ljudi, zatim će Ilidža u martu iduće godine dobiti još jedan objekt iz lanca UniMa caffe&restaurant i to ekskluzivnu caffe slastičarnu u koju će biti uloženo 250.000 KM te uposleno 15 novih radnika”, kaže Hubić, dodajući da je u tekućoj godini kroz različite projekte investirao 850.000 KM.

Hotel sa pet zvjezdica

Osim uspješnog bavljenja biznisom, Hubić je završio magisterij i postao uspješan poduzetnik i ugostitelj sa veoma ambicioznim planovima.

Hubić kaže da će, pored restorana koji je u sklopu Shopping centra Otoka, u ovom naselju otvoriti reprezentativan objekt na 1.500 kvadratnih metara, u sklopu kojeg će biti pekara sa specifičnim proizvodima, slastičarna, ekspres restoran i kafeterija, odnosno nešto što, kako poručuje Hubić, nije još viđeno na našim prostorima.

“Planirana investicija je 800 000 KM, te upošljavanje 75 novih radnika. Otvorenje objekta trebalo bi da bude u avgustu sljedeće godine. Meni možda i najizazovniji projekt jeste izgradnja hotela sa pet zvjezdica, u vrijednosti od 20 miliona maraka”, kaže Hubić.

Na lokaciji budućeg hotela, koji će imati oko 10 hiljada kvadratnih metara funkcionalnog prostora, uz sportske terene, bazene i druge atraktivne sadržaje bit će i ribnjak kao tradicionalno obilježje objekta koji je na tom mjestu bio ranije. Čitav kompleks se prostire na 30 dunuma.

“Percepcija kompanije je da u svakom kvartalu započnemo realizaciju jednog projekta kako bismo imali kontinuitet razvoja”, kaže Hubić.

Tvornica peciva i konditorskih proizvoda

Jedna od većih investicija u proizvodnji, koje ovaj uspješni poduzetnik planira uskororealizovati je i otvaranje fabrike za proizvodnju hljeba, peciva, konditorskih proizvoda i pekarskih proizvoda sa dužim rokom trajanja. Tvornica, u koju će prema Hubićevim riječima, biti investirano sedam miliona KM, upošljavat će 200 ljudi.

“Intencija je da se proizvodnim asortimanom nametnemo na domaćem, ali i na tržišta izvan granica BiH”, kaže Hubić i dodaje da bi bh. gradovi poput Tuzle, Zenice, Mostara i Visokog uskoro mogli dobiti objekte iz lanca UniMa caffe&restaurant ili kao što je ekskluzivni nargila bar Kaldrma na Baščaršiji.