Iz radionice zeničkog obućara Saliha Pašanbegovića izlaze unikatni primjerci

“Kada pravim cipele ja se igram, jer to me odmara i pruža mi zadovoljstvo. Svaka linija koju nacrtam na kraju će biti takva na dizajnu završene cipele”, počinje svoju priču zenički obućar Salih Pašanbegović, koji je svoj život posvetio popravci i pravljenju obuće.150210123.1_xl

 Salih Pašanbegović među Zeničanima je poznat pod nadimkom Pašan, baš kako mu se zove i obućarska radnja u kojoj radi dugi niz godina.”Ovim poslom se bavim od svoje 15. godine, ali povremeno. Nisam radio uvijek, radio sam tri mjeseca u jednoj zadruzi, slabo je bilo plaćeno, kasnije sam otišao u Željezaru, gdje sam imao dobar posao, platu, prvo radno mjesto, ali sam opet poslije tog posla vrijeme posvećivao pravljenju i popravljanju obuće”, kazao je 67-godišnji Zeničanin Salih Pašanbegović.150210123.2_xlOn je istakao da je draž obućarskog posla u zadovoljstvu da se mušteriji naprave i poprave cipele, ali i da se naprave posebne cipele, kao što su ortopedske, plesne ili neke druge, za što su zainteresovane brojne mušterije iz Sarajeva, Mostara, Viteza, Konjica, Brčkog i drugih bh. gradova.

“Neke cipele koje pravim nema nigdje kupiti kod nas u Bosni i Hercegovini. Ako se neko odluči da kupi, kupuje se iz Ukrajine, Engleske i slično, ali su cijene vrtoglave, dok kod nas te cipele koštaju tri puta jeftinije”, dodaje on.

Dok je šivao cipele na jednoj od mašina, naš sagovornik je kazao da mušterije i danas donose obuću na popravku, ali da ih često vrati smatrajući da je bolje kupiti nove.

“Za dobre cipele nemamo problema, njih je lakše i popraviti i isplativo je. Mušterije vratim kada vidim da donesu obuću koju ću ja popraviti, a nakon nekog vremena odlijepiti će se na drugom mjestu, tako da isplativije bude da kupe druge”, kaže naš sagovornik.
150210123.6_xl
Pašanbegović je kazao da je prije bilo više posla jer su ljudi imali kvalitetniju obuću koju je bilo isplativije popraviti nego zamijeniti drugom. Zbog velikog posla, ali i manjka zaposlenja na tržištu, 2000. godine je u posao uveo i svog sina koji je odličan u pravljenju i popravljanju patika.

“On radi dobro, a odličan je u pravljenju patika. Vjerujte mi, nema uopće razlike između originala i te patike koju on napravi. Međutim, narodu je to skupo, a ja kažem da je jeftino jer mi od 1995. godine nismo poskupjeli, kod nas je standard uvijek isti”, dodao je poznati zenički obućar.

U radionici u kojoj se nalaze brojne mašine koje je Pašanbegović kupio, nalaze se i one njemu posebne drage. Jedna od njih je i mašina za šivanje “Singer” koja je starija i od njega, a nada se da će još mnogo Pašana ona doživjeti.

Godine rada stvorile su veliku ljubav prema ovom poslu kod našeg sagovornika i njegovog sina, a na pitanje šta ih održava u ovom poslu, odgovorio je:150210123.3_xl
“Narod je taj koji nas održava, jer da nema naroda ne bismo ni mi radili. Održava nas i volja, jer ja to radim sa zadovoljstvom, jednostavno uživam radeći ovaj posao”, kaže Pašan i dodaje da je unatoč trudu i kvaliteti njegove obuće, mušterijama ona skupa.

Naš sagovornik je za kraj razgovora istakao da se ovim poslom planira baviti do kraja života, sve dok ga bude služilo zdravlje, vid i pokreti rukama, a nada se da će njegov sin nastaviti gdje on bude stao i održati “Pašana” živim.