Od Gradačca do Njemačke

Kako pokrenuti posao u Bosni i Hercegovini i ostvariti profit – pitanje je na koje mnogi nemaju odgovor. Srećom postoje i oni koji su primjer umijeća mogućeg i pored svih administrativnih barijera i komplikacija. Nevladina organizacija iz Gradačca “Mreža žena Veliko srce u BiH“ je dokaz da gdje ima volje za radom, ima i načina kako da se realizuje.

Ovo udruženje djeluje od 2006. godine i usmjereno je na ekonomsko jačanje žena, u okviru čega je pokrenuta proizvodnja i prerada organskih proizvoda od voća i povrća.

Za naš portal o svojim počecima rada voditeljica organske proizvodnje u udruženju Almasa Huskić kaže: “Kako imamo velike količine voća i povrća na raspolaganju, i tržne viškove koje nismo mogli plasirati, razmišljali smo na koji način da ih iskoristimo. Znamo da ne možemo konkurisati konvencionalnoj proizvodnji, sa nekoliko entuzijasta, kao što smo i mi, pokrenule smo organsku proizvodnju. Proizvodnju smo prijavile certifikacionoj kući, i ostalim institucijama, koje prate našu proizvodnju,i tako je to sve krenulo.“

Za 9 godina svog rada uspjele su da razviju svoju proizvodnju, tako da, osim što prodaju proizvode na našem tržištu, vrše distribuciju za Australiju i Njemačku. Iako uspijevaju da njihovi proizvodi nađu put do stranih tržišta, Almasa Huskić ističe: “Sa distribucijom nismo zadovoljne, jer naspram proizvodnje, naše mogućnosti za izvoz su mnogo veće. Međutim tu postoje barijere od institucija sistema, konkretno, zbog nepostojanja ministarstva poljoprivrede na državnom nivou.“

Proizvodi koje prave su sve vrste slatka i pekmeza od šljive, sa i bez šećera, sa aromom vanilije i cimeta, pekmez od jabuka i krušaka bez dodavanja šećera i konzervansa. Prerađuju i druge vrste voća: trešnje, višnje, kajsije i breskve, kao i sve šumske plodove i samoniklo bilje. Za pekmez od jabuke i slatko od tikve imaju organski certifikat – BeHaBioCert (prva certifikacijska kuća – članica Međunarodne federacije pokreta ekološke poljoprivrede (IFOAM) iz BiH).

Proizvodi iz ovog udruženja su kontrolisani i proizvode se bez upotrebe hemijskih sredstava.Za hranu koja je uzgojena na organski način dokazano je da osigurava 27 posto više vitamina C, 22,1 posto više željeza, 29,3 posto više magnezija te 13,6 posto više fosfora nego ona iz konvencionalnog uzgoja. Istovremeno ne sadrži sintetičke pesticide, teške metale niti otapala i ostale hemikalije koje imaju vrlo štetno djelovanje. Takvu vrstu zdravih proizvoda, proizvodi i distribuira ovo udruženje žena, a njihovi proizvodi su namijenjeni bolnicama, obdaništima, školama kao i hotelima, ali i svim ljubiteljima zdrave hrane.

Organskom proizvodnjom se bavi oko 750 žena, što dovoljno govori koliki se trud ulaže u ove proizvode.

Za organske proizvode u svijetu se izdvajaju milioni, jer su svi svjesni koliko je fast food štetan po ljudsko zdravlje, kao i koliko je doprinio da potražnja za prirodnim voćem i povrćem opadne.

Almasa Huskić naglašava da “BiH i njeni građani, a pogotovu mladi, jedino uposlenje mogu da traže u privatnom biznisu. Mi smo bogata zemlja prirodnim resursima, i to bogatstvo bi trebali konačno da znamo iskoristiti.“ Živimo na teritoriji zemlje koja je blagoslovljena potencijalima od kojih se može odlično živjeti. „Mreža žena Veliko srce u BiH“ je pokazala da nije nemoguće imati vlastiti biznis u Bosni i Hercegovini, samo treba imati petlje pa se odlučiti na naporan rad i trud.