Pekmez od jabuka 450g

Pekmez je tradicionalni bosanski proizvod dobijen koncentriranjem mutnog jabukovog soka, tzv.šire. Sirovi sok dobijen usitnjavanjem i presanjem jabuka se ukuhava na laganoj vatri do postizanja viskozne konzistencije, tamno-smeđe boje i karakterističnog slatkog okusa i mirisa.

Od davnina, tracionalna medicina prepoznaje domaći jabukov pekmez kao sredstvo za liječenje malokrvnosti, za jačanje imuniteta, sprečavanje napada suhog kašlja, te pomaže kod probavnih tegoba. Zbog visoke energetske vrijednosti, koristi se i u periodima povećane radne i mentalne aktivnosti, pa se naročito preporučuje djeci, sportistima i studentima. Kao proizvod koji ima visok sadržaj polifenola i pokazuje jaku antioksidativnu aktivnost, jabukov pekmez pomaže u prevenciji i oporavku od bolesti.

Jabukov pekmez se koristi za pripremanje raznih sirupa i eliksira, ali i u kulinarstvu. Od njega se pripremaju tradicionalne bosanske hurmašice, gurabije, halvuša i druga slatka jela. Često se koristi nerazlažen ili razrijeđen sa kajmakom kao dnevna poslastica. Takođe, može se kombinovati sa raznim orašastim plodovima i suhim voćem kao energetski vrijedan dodatak ishrani.

Pekmez od jabuka je autohtoni bosanski proizvod, karakterističan za područje sjeverno-istočne Bosne i Hercegovine. Bogatstvo prirodnih sastojaka u jednom proizvodu garantuje vrhunski gurmanski užitak uz povoljan zdravstveni učinak.

Upozorenje: Ovaj preparat ne smiju uzimati trudnice i osobe sa transplatiranim organima zbog imunostimulirajućeg djelovanja i mogućnosti odbacivanja transplatata.

Proizvođač: BEEMED doo Tuzla                                                      

Kategorija: Zdrava hrana