Počinje gradnja toplovoda Kakanj – Sarajevo

Zaboravljeni projekt izgradnje toplovoda kojim bi se iz Termoelektrane Kakanj dopremala para za zagrijavanje radijatora u Sarajevu, ponovo je oživljena.

U toku je izrada studije na osnovu kojeg bi se gradio. Svi se slažu u jednom, projekt bi zasigurno bio isplativ a jedini problem pri konačnoj izgradnji bili bi imovinsko pravni odnosi. Tehnička i finansijska studija za ovaj mega građevinski projekt očekuje se u martu naredne godine.

O gradnji toplovoda govori se već neko vrijeme, no ideja nikada nije realizirana. Jasno je ipak da tamošnja termoelektrana ima kapacitet da grije cijelu Sarajevsku kotlinu, potvrdili su nam i u TE Kakanj.

Hasan Čaušević, v.d. direktora TE Kakanj “Mi u Kaknju u TE priželjkujemo taj projekat zato što je taj projekat i ideja starija više od 30 godina. Prema tome TE Kakanj ima kapacitete i ima mogućnosti da se Sarajevo i svi gradovi do Sarajeva griju iz termoelektrane.”

Kakanjski bazen ubraja se u red najizdašnijih nalazišta visokokvalitetnog uglja u cijeloj BiH. U tri odvojena bloka TE Kakanj godišnje se spali oko 1,2 miliona tona uglja, a ukupne zalihe uglja procjenjuju se na preko 250 miliona tona.

Opravdanost projekta najbolje će pokazati studija bh. firmi na čelu sa Mašinskim fakultetom. No, ono što je sigurno, TE Kakanj podigla bi stepen korisnosti termo blokova sa 30% na 60%, a povećali bi se i prihodi EP BiH.

Hasan Čaušević, v.d direktora TE Kakanj “Ekološki također, jer bi smanjili emisiju iz malih ložišta, mnogi građani dobili bi vrlo kalitetno grijanje iz termoelektrane, a znate zašto strateški, zato što je to domaći energent, sve što je domaće je strateški-hoćete li vi biti energetski ovisni ili energetski neovisni. Sad ste strateški ovisni, ne neovisni.”

Toplovod Kakanj-Sarajevo tako bi postao spas od skupog ruskog gasa.

“Prije nekoliko godina studije koje se tiču izgradnje toplovoda Kakanj – Sarajevo pokazale su da bi cijena grijanja pala za 30%, smanjilo bi se izbacivanje ugljenmonoksida u periodu grijne sezone. Jedini problem pri izgradnji Toplovoda Kakanj – Sarajevo bili bi imovinsko pravni odnosi kažu u TE Kakanj. Osim toga, ovaj dio države bi postao neovisan o ruskom gasu i grijanje u glavnom gradu više nikada ne bi bilo upitno.”

Kakanj se već preko 30 godina grije na ovaj način. Grijanje Kaknja toplom vodom iz termoelektrane je izuzetno dobro, a cijene, posebno za domaćinstva su izuzetno prihvatljive.

Nermin Mandra, načelnik Općine Kakanj “Ja ću se usuditi reći da je cijena jako prihvatljiva sa PDV-om ona je 1,90KM po kvadratu, na nivou sezone dakle polugodišnje plaćanje, što je u poređenju sa Sarajevom izuzetno dobro.”

U preduzeću “Toplane” u Sarajevu vijest je dočekana pozitivno i njihovi inžinjeri uključeni su u izradu studije.

Admir Džubur, direktor  “Toplana” KS: “ Na kraju ukoliko studija bude gotova, ako pokaže isplativost Toplane će biti spremne da se prilagode novom načinu isporuke energije, da prime tu energiju i dalje da je distribuiraju svojim korisnicima.

Druga stvar koja je vrlo bitna to je domaći energent, domaći ugalj, što znači I sigurnije snabdjevanje grada toplotnom energijom.