Ponovo pokrenuta proizvodnja: Investicioni fond iz UAE razvija brčanski Bosnaplod

Trenutno se vrši nabavka moderne opreme za proizvodnju poluproizvoda, finalnih voćnih proizvoda, te linija suhog i duboko zamrznutog voća

Zahvaljujući investicionom fondu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) “Zeraa Investment”, nakon dugogodišnjeg stečaja ponovo je pokrenuta proizvodnja u preduzeću Bosnaplod iz Brčko distrikta BiH. Na prošlogodišnjem Sarajevo Business Forumu iniciran je projekt  razvoja poljoprivrede. Nakon opsežnih procjena BBI kadrova, predloženo je investitoru iz Dubaija da kupi Bosnaplod. Akvizicija je provedena u julu 2015. godine, a brčanska kompanija, sa 68-godišnjom tradicijom, sada proživljava preporod.

Direktor Edin Salihbašić izjavio je za Faktor da se trenutno vrši nabavka i instalacija nove, visoko sofisticirane opreme, čime će biti značajno podignut kvalitet, obim i asortiman proizvodnje Bosnaploda.

–  U toku je nabavka opreme za proizvodnju poluproizvoda, finalnih voćnih proizvoda, kao i opreme za proizvodnju linije suhog i duboko zamrznutog voća. Posebno treba istaći da se uvode novi finalni proizvodi koji se do sada nikada nisu radili – rekao je Salihbašić.

Bosnaplod posjeduje vlastite plantaže od 140 hektara na kojima preovladavaju višnja, šljiva i jabuka. Voćnjaci su sanirani, oplemenjeni i od njih se očekuje značajan urod.

– Važan segment je i razvoj kooperacije i saradnja sa zadrugama i individualnim poljoprivrednim proizvođačima. U nekoliko gradova i sela u BiH realizirane su prezentacije, a vlada i veliki interes javnosti – ocijenio je naš sagovornik.

Direktor Bosnaploda kaže da je preduzeće u fazi selekcije i odabira kvalitetnih mladih kadrova, jer se upravljanju ljudskim resursima posvećuje posebna pažnja.

– Radimo na na implementaciji devet različitih međunarodnih standarda kvaliteta uključujući i Halal standard i Global G.A.P., standard dobre poljoprivredne prakse – naveo je Salihbašić.

– Trenutno imamo 25 uposlenih, a u toku kampanje prerade voća bit će zaposleno oko 200 radnika, računajući i sezonsku radnu snagu. Bosnaplod je u martu raspisao konkurs za šest rukovodećih radnih mjesta, a po popuni ovih pozicija nastavit će sa zapošljavanjem – najavio je direktor Bosnaploda.