Posla ima dovoljno i u Bosni i Hercegovini

Velikokladuška firma Regeneracija, koja se bavi proizvodnjom poliesterskih proizvoda za prečišćavanje voda, 100 posto je domaće preduzeće i sve što proizvede, proda u BiH

Približavanjem Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji i usklađivanjem normativnih akata u različitim segmentima, otvara se prostor za provođenje tih promjena na terenu, posebno na polju proizvodnje. Jedna od firmi koja je prepoznala priliku uvođenjem novina u građevinarstvu i uspostavljanjem evropskih normi jeste i velikokladuška Regeneracija.

Firma je osnovana krajem 2005. godine, a primarna djelatnost joj je proizvodnja i instaliranje uređaja za pročišćavanje otpadnih i oborinskih voda i izradu vodovodnih sistema, kao i odvodnje puteva i mostova, a sve se radi od izdržljivog i neporoznog poliestera.

Napredak

Kao jedini domaći proizvođač ovih uređaja, Regeneracija je orijentisana samo na domaće tržište, jer, kako kažu, posla u Bosni i Hercegovini ima i previše.
Esmer Delibašić, s kojim smo razgovarali na lukavačkom sajmu List, a koji je komercijalni predstavnik firme, kazao nam je kako firma iz godine u godinu napreduje, a trenutno zapošljava 70 radnika.
– Svaka godina je uzlazna putanja i imamo sve veći broj radnika. U početku je to bilo skromno, ali imali smo velike planove. Imali smo dva/tri radnika, a sada smo narasli na 70. U ovom trenutku smo fokusirani na bh. tržište iz prostog razloga što smo jedini i što imamo sasvim dovoljno posla za kapacitete kojim raspolažemo, kazao nam je Delibašić.

Regeneracija je nedavno proslavila 10. rođendan, ali već ima zavidne reference.
– Mi smo nedavno obilježili 10 godina poslovanja, ali već se možemo pohvaliti zavidnim referencama. Najveća je, naravno, rad na koridoru 5c i na tom projektu smo isporučili izuzetno velike količine separatora i šahtova, ali i svih drugih proizvoda iz asortimana, kazao nam je Delibašić.
Međutim, uspon u bh. poslovnom ambijentu nije bio jednostavan. S obzirom na to da se radi o firmi kakva dotad nije postojala u BiH, morala je sama utirati put prema tada neizgrađenom tržištu, ali istovremeno su postavljali standarde u ovoj industriji. Ipak, do klijenata je i dalje teško doći, osim do onih kojima se nabavka ovakve opreme nalaže bh. zakonima.

– Trenutno se sve uglavnom bazira na tome da su ljudi zakonski primorani da nabave ovu i sličnu opremu. Pokušavamo probuditi svijest, ali ne ide to tako jednostavno. U većini slučajeva, kad su manji uređaji u pitanju, subjekti su uslovljeni zakonskom regulativom, mada imamo i onih koji to rade sami od sebe i koji su svjesni prednosti naše opreme od poliestera, dodao je Delibašić.

Nelojalna konkurencija

Iako su jedini u BiH, to nikako ne znači da su bez konkurencije. Naprotiv, konkurencija je velika, ali i nelojalna, jer nijedna od firmi koja djeluje u BiH ovakvu opremu ne proizvodi ovdje, nego je uvozi, a u BiH jedva da imaju i kancelariju. Upravo ovo je segment koji je najneuređeniji.

– Dosta je teže održavati domaću kompaniju sa 70 uposlenih i plaćati doprinose na vrijeme i sve druge zakonske obaveze, u odnosu na konkurenciju koja ima po dva zaposlenika, dva automobila, dva telefona i kancelariju i minimalne troškove. U tom slučaju oni mogu ponuditi i nižu cijenu, a sav novac se na kraju iznese iz BiH, dok mi sav novac ostavljamo ovdje, kazao nam je Delibašić.
Iako su pioniri u ovoj vrsti proizvodnje u BiH, nisu izolovani od problema bh. tržišta.

– Kod nas je to specifično. Moraš se prvo boriti da dobiješ projekat, zatim da ga uradiš u roku i kvalitetno, a na kraju to moraš naplatiti, što je često i najteži dio. Mislim da bi podrška države u tom segmentu morala biti bolja, smatra Delibašić.

 

Izvor; Oslobođenje – Miren ALJIĆ