Pozitivan trend izvoza namjenske industrije BiH

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH) u Sarajevu danas je održan sastanak Grupacije namjenske industrije, a povod je bio Sporazum BiH i Republike Turske o saradnji u oblasti odbrambene industrije, koji je stupio na snagu u februaru ove godine.
“Postoje određeni modeli koji se mogu iskoristiti za tješnju saradnju i to posebno na projektima između odbrambene industrije Turske i BiH i danas je prvi pripremni sastanak između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Grupacije namjenske industrije kako bismo sagledali koji su to modeli direktne privredne saradnje koju možemo ostvariti na osnovu tog sporazuma”, izjavila je pred početak sastanka direktorica Sektora privrede VTKBiH Ognjenka Lalović.

Ono što se želi postići, kako je dodala, jeste da ta saradnja bude na osnovu projekata.

“Intencija nam je da danas sagledamo koji su to projekti koje bi naše firme željele da rade sa turskim partnerima, a isto tako će se pripremati i turska strana. Planiramo početkom naredne godine zajednički sastanak na kojem ćemo utvrditi u kom pravcu možemo raditi na boljoj i direktnijoj saradnji”, kazala je Lalović.

Izvoz namjenske industrije BiH bilježi dobre trendove posebno u odnosu na 2013. godinu jer je već za deset mjeseci ove godine premašen ukupan prošlogodišnji izvoz. U Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH) kažu da bi, ukoliko se ovakav trend zadrži do kraja godine, taj izvoz mogao premašiti 85 miliona KM.

Pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dragiša Mekić, koji je jedan od kopredsjedavajućih zajedničkog Komiteta između BiH i Turske u ovoj oblasti izjavio je da su sporazumi većinom okvirnog karaktera i otvaraju mogućnost međusobne saradnje u oblasti namjenske industrije.

“Turska, kao i države na Bliskom istoku i Aziji su naše tradicionalno tržište i sada prije sastanka prvog Komiteta želimo da se pripremimo i da pokažemo naše zajedničke projekte koje bi mogli ponuditi Turskoj”, kazao je Mekić.

Izvoz je već porastao i tu nije riječ samo o oružju i municiju, već i tzv. proizvodima posebne namjene. Tako naprimjer fabrike u Goraždu izvoze čaure ili određene dijelove za sportsku municiju koji se u EU ne tretiraju kao oružje, ali se zbog pooštrene kontrole u našoj državi to vodi i posebnim procesima također kontroliše.

Direktor Unis Ginexa iz Goražda Jusuf Hubjer kazao je da izuzetno dobro rade i posluju u odnosu na prije desetak godina kada su imali ukupan prihod tri do četiri miliona KM, a ove godine se nadaju da će biti 25 miliona KM, od čega je više od 80 posto izvoza.

Firma izvozi u Tursku, a od ovog sastanka, kako je dodao Hubjer, očekuju da prošire saradnju sa tom zemljom.

Na pitanje ko im je najviše pomogao, Hubjer je rekao da su najmanje pomoći imali od države, a najviše od radnika koji su izdvajali od svojih primanja.

“Ukupni kapital fabrike je bio 16 miliona KM, a sada je 32 miliona KM”, istakao je Hubjer.

Naveo je da se bave proizvodnjom inicirajućih sredstava – inicijalne kapisle za malu municiju do 12,7 mm, detonatorske kapisle za artiljerijsku municiju preko 20 mm i rade u zadnje vrijeme električne detonatore za raketne sisteme. Zaposleno je trenutno oko 500 radnika, a u početku ih je bilo 150.

Što se tiče stanja u namjenskoj industriji, kako kaže direktor Remontnog zavoda iz Hadžića Zijo Fazlagić, postoji nekoliko problema, a jedan od njih je nepostojanje kontinuiteta u proizvodnji koji se ogleda u gubitku kadra, jer nemaju dovoljno posla da bi obučili novi kadar u praktičnoj primjeni. To, kako je dodao, onemogućava praćenje svjetskih trendova u ovoj oblasti.

“Problem je i u tome što su fabrike na nivo entitetskih ministarstava, a Ministartvo odbrane na državnom nivou. Ta disolucija odvojila je ove fabrike od njegovog glavnog konzumenta MOBiH, odnosno od njegovog glavnog promotora u svijetu”, naveo je Fazlagić.

Ipak, kako je dodao, budućnosti ima, jer je ovo visokoprofitabilna grana.