Pretovar robe u Luci Brčko veći od planiranog za 30 posto

Javno preduzeće “Luka” Brčko prošlu godinu završilo je sa pozitivnim poslovnim rezultatom, uprkos brojnim teškoćama i šteti tokom poplava.

Direktor “Luke” Pero Gudeljević rekao je da je šteta od poplava procijenjena na 180.000 KM, koje će biti nadoknađene sa svega 20 posto iz budžetskih sredstava distrikta, odnosno sa 36.000 KM.
luka-brčko
Gudeljević je naveo da je pozitivan poslovni rezultat postignut zahvaljujući, prije svega, tome što je pretovareno više od trećine robe u odnosu na plan.

“Plan pretovara za prošlu godinu bio je 76.000 tona razne robe, a realizovano je 108.694 tone. Time su ublaženi negativni rezultati u terminalu koji nije radio mjesec i po dana, koliko je zbog poplava bio zatvoren most na rijeci Savi”, obrazložio je Gudeljević.

On je rekao da je najviše robe – 48.800 tona pretovareno za firmu “Soda so”, te za “Mittal” 33.300 tona.

“Zbog situacije u Ukrajini i Rusiji, odakle najviše robe dolazi za naše komitente, prije svega uglja antracita, teško je praviti planove za ovu godinu. S obzirom da se tokovi te robe preusmjeravaju na druge trase, očekujemo velike probleme”, naglasio je Gudeljević.