Prevent u Ilijašu izgradio najmoderniju livnicu u Evropi

Najveći privatni poslodavac u BiH, sarajevski Prevent, izvodi 40 miliona KM vrijednu investiciju

Na lokaciji stare, u ratu uništene Livnice Ilijaš, kompanija Prevent podigla je modernu livnicu koja će tokom narednih nekoliko sedmica početi proizvodnju u punom obimu. Trenutno se privodi kraju testna faza novih postrojenja u čiju je nabavku i instaliranje Prevent investirao oko 40 miliona KM. Riječ je o najmodernijem pogonu te vrste u Evropi i jednom od najznačajnijih industrijskih pogona izgrađenih nakon rata, ne samo na tlu Sarajevskog kantona nego i cijele BiH.

Nasuprot globalnom trendu sveopće deindustrijalizacije, u kojom su nestala brojna proizvodna preduzeća na čijim su temeljima iznikli šoping centri i stambeni objekti, Prevent je odlučio na temeljima već izraubovane a u ratu skoro potpuno uništene livnice podići novi, moderni pogon kako bi zaokružio integralnu proizvodnju kočionih diskova, što je jedan od glavnih proizvodnih aduta kompanije Prevent.

Preventovi kočioni diskovi proizvode se u Jelahu u tamošnjoj Fabrici autodijelova (FAD), no repromaterijal (metalne odljevke) uvozio se iz Evrope, najčešće iz Italije. Uskoro će znatan dio ovog uvoza (oko 40 hiljada tona godišnje!) biti smanjen jer će skoro 50 posto odljevaka u Jelah stizati iz novoizgrađene livnice u Ilijašu.

Ćazim Hamzić, član Uprave Preventa zadužen za razvoj metalne divizije, pojasnio je za Slobodnu Bosnu kako je krajnji cilj Preventa integralna proizvodnja kočionih diskova.

“Prevent je to već ostvario u segmentu automobilskih sjedišta. Sada proizvodimo vlastito platno i kožu od kojih šijemo autopresvlake, u vlasništvu imamo tvornicu spužve i tvornicu za proizvodnju nemetalnih dijelova, tako da smo zaokružili proizvodnju automobilskih sjedišta. To isto sada pokušavamo dostići i u proizovdnji kočionih diskova”, pojasnio je Hamzić.

On kaže da novoizgrađena livnica ne može zadovoljiti sve potrebe Preventove proizvodnje u FAD Jelahu, i zato planiraju izgraditi još jednu livnicu identičnog kapaciteta, ali i osposobiti i modernizirati staru, naslijeđenu livnicu čiji je “kostur” preživio ratno pustošenje.

“FAD Jelah trenutno proizvodi oko 3,5 miliona kočionih diskova godišnje, a cilj nam je da taj broj znatno povećamo i da sadašnji izvoz kočionih diskova sa 70 miliona KM povećamo na više od 100 miliona KM godišnje. To je sasvim realan cilj koji možemo ostvariti u relativno kratkom roku od dvije godine”, kazao je Hamzić.

Livnica sivog liva uobičajeno se tretira kao “prljava tehnologija” no ta kvalifikacija važi za stare pogone koji nemaju čak ni elementarnu ekološku zaštitu od prašine i buke.

“Moderne livnice potpuno su ekološki prihvatjive i njih se ne odriču ni najrazvijenije države Evrope, poput Njemačke i Italije, iz kojih uostalom i uvozimo odljevke koje onda finalno obrađujemo u FAD Jelahu. Naša nova tvornica u Ilijašu u rangu je najboljih evropskih, pa i svjetskih livnica”, tvrdi Hamzić koji naglašava da će livnica 95 posto repromaterijala nabavljati u BiH.

Preuzeto sa: Slobodna Bosna;

LINK: http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/37308/povratak_teske_industrije_prevent_u_ilijasu_izgradio_najmoderniju_livnicu_u_evropi_bili_smo_u_posjeti.html#.V9O9soU5nLs.facebook