Proizvodni lanac mlijeka u ZDK modernizovan sredstvima Vlade Norveške

Ambasadorica Norveške u Bosni i Hercegovini, Vibeke Lilloe i rezidentna koordinatorica UN-a, Sezin Sinanoglu posjetili su danas korisnike obnovljenog poljoprivrednog podsektora mljekarstva u Zeničko-dobojskom kantonu, Zeničku industriju mlijeka (ZIM).

– Bosna i Hercegovina je trebala pomoć kako bi se oporavila od razarajućih poplava iz maja 2014. godine, uradili smo sve što je u našoj moći kako bi pomogli – kazala je ambasadorica “Lilloe”.

 1-201

Nakon poplava, kroz investiciju od 893.611 KM za revitalizaciju i modernizaciju proizvodnog lanca mlijeka u ZDK podržana je mljekara ZIM, kao i 308 farmera koji za ZIM proizvode mlijeko.

– Naša pomoć usmjerena kroz UN program za oporavak od poplava bazirala se na ključne potrebe svake osobe koja je pogođena poplavama, počevši od obnova kuća, preko obnove komunalne infrastrukture i javnih usluga i ekonomskog oporavka. Drago mi je da vidim da su naša sredstva iskorištena na način da pomognu što većem broju ljudi i da obezbijede normalne uslove za život u područjia koja su bila poplavljena – dodaje Lilloe.

Kao rezultat svega navedenog, ističe Sinanoglu, 308 porodica povećalo je proizvodnju mlijeka što je omogućilo da lokalni proizvođači mlijeka dodatno povećaju vlastitu proizvodnju ali i broj zaposlenih sa 91 na 96.

– Ukratko, u Zeničko-dobojskom kantonu smo pomogli osigurati zaposlenje i prihode za više od 400 porodica – naglasila je Sinanoglu.

UN Program za oporavak od poplava, vrijedan 22,6 miliona američkih dolara finansiran je od strane 28 donatora, sa najvećim pojedinačnim donatorom Vladom Norveške koja je sudjelovala sa 29 miliona NOK (skoro 4,5 miliona američkih dolara, op.a.).

Potom će predstavnici posjetiti i drugi uspješni projekat obnove i to Dom zdravlja u Doboju, koji je dobio novu medicinsku opremu, te šest vozila uključujući ambulantna kola vrijednosti 376.985 KM.