Rast uprkos preprekama- Za Kupuj387 Adem Šišić – Belif d.o.o

direktor Adem ŠišićKupuj 387 konstantno radi na povećanju mreže partnera kako bismo vama dragi naši kupci 387 proizvoda olakšali i kako bismo vas upoznali s našim domaćim kompanijama. Ovaj put intervju smo obavili sa direktorom Belif d.o.o kompanije Ademom Šišićem. Belif d.o.o već neko vrijeme podržava kupuj387

Poštovani hvala što ste pristali na intervju za kupuj387!

  Hvala i Vama što ste nam dali priliku za prezentaciju firme.

Za početak možete li nam reći neke osnovne podatke o Belifu i ko stoji iza ove ideje?

 Belif d.o.o. je tvornica hemijskih proizvoda osnovana 1996.godine u Tešnju. Dvije godine poslije sa svojim     sjedištem prelazi u Jelah.

belif-zgrada Belif d.o.o.  je lociran u industrijskoj zoni Ciglane u Jelahu koja pripada općini Tešanj, u okviru ZE−DO          kantona, udaljenoj 6 km od Tešnja, a 200 metara od magistralnog puta Doboj – Teslić. Udaljen je 10 km od  magistralnog puta M17.

Zahvaljujući stručnim kadrovima i napornom radu, Belif d.o.o. uspio je izgraditi proizvodno poslovni kompleks na 3000 m2, u čijem sklopu se nalazi proizvodni pogon, skladišni prostori za repromaterijale i gotove proizvode, upravno-administrativna zgrada i vlastita laboratorija za kontrolu i razvoj proizvoda.

U svom proizvodnom programu imamo četiri palete proizvoda: auto program, hemijska sredstva za tretman bazenskih voda, sredstva za čišćenje i specijalni fluidi.

Belif je porodična firma, tako da iza cijele ideje stoje članovi porodice.BelGlass sredstvo za staklo

Šta se to dosad uradilo u prethodnim godinama, te koji su vam planovi u tekućoj, 2016 godini po pitanju poslovanja?

U prethodnim godinama se radilo na povećanju kapaciteta proizvodnje, što smo 2015 i ostvarili kupovinom nove opreme i novih mašina.

Također se radilo na rješenju problema nedostatka skladišnog prostora, izgradnjom nove hale smo riješili i taj problem.

Prethodnih 5 godina, iz godine u godinu bilježimo stalan rast proizvodnje i prodaje što i u tekućoj 2016 godini planiramo ostvariti.

Da li je planiran neki veći izvoz ili potpisivanja sporazuma s nekim drugim zemljama?

Već duži niz godina imamo probleme, izvoz je otežan usljed nepovoljnih zakonskih odredbi. Riječ je o Zakonu o akcizam, negativan aspekt tog zakona vezan je za dio koji se odnosi na denaturisani alkohol, koji je oštetio čitavu hemijsku industriju u BiH.

Problem nam predstavlja i Zakon o hemikalijama i Zakon o biocidima koji još nije usvojen u FBiH, dok su u RS-u BiH navedeni zakon na snazi.

Vjerujemo kada bi nadležne institucije riješile problem oko zakonske regulative, da bi izvoz bio olakšan. Ako budemo imali priliku spremni smo ući i u takvu vrstu saradnje.

Da li planirate proširiti asortiman proizvoda?

Da, u planu smo u narednim mjesecima izaći na tržište sa par novih proizvoda u okviru naše palete proizvoda sredstva za čišćenje.

Koliko su primjetni (ukoliko su) porasti u prodaji u prethodnoj godini? 

Da primjetni su, kao što sam i rekao Belif proteklih godina bilježi stalan rast prodaje.

Koji su strateški planovi za povećanje prodaje i proizvodnje u Belifu?

Naravno, kvalitet proizvoda je na prvom mjestu kao i konkurentnost na tržištu. Kao i do sada, orjentiranost prema kupcu je naš cilj i ključ uspjeha, po čemu smo i prepoznatljivi.

Belif d.o.o. prati sva nova rješenja koja se pojavljuju na tržištu, a koja su u njegovom proizvodnom programu. Pored toga stručni tim Belif-a  radi na stalnim poboljšanjima kada su u pitanju proizvodi, ali isto tako i Fabrika.